Varken åskådare eller fall stoppade Jemina Sumgong i London Marathon. Foto: TT/Reuters

Åskådare jagade Sumgong – som vann London Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting stoppade kenyanskan Jemima Sumgong. Varken inspringande åskådare eller ett sent fall hindrade 31-åringen från att smått sensationellt ta hem London Marathon.

Inte nog med ett tufft startfält. Vinnaren stötte även på störningsmoment av helt annan karaktär.

En åskådare sprang in mot henne och tvingades ner av säkerhetspersonal. Kenyanskan kunde dock skaka av sig den händelsen och såg relativt oberörd ut.

Kolliderade med Mergia

Än värre var fallet, som inte skedde alltför långt från målet. Sumgong kolliderade med Aselefech Mergia, vilket såg ut att sänka hennes medverkan i toppstriden.

Men sensationellt nog tog kenyanskan, som aldrig tidigare vunnit en majortitel, hem loppet när hon ryckte ifrån fjolårsvinnaren Tigist Tufa och passerade mållinjen på tiden 2.22.58.

Näst snabbaste tiden någonsin på herrsidan

Inte samma dramatik på herrsidan, men i gengäld bjöd vinnaren på ett väldigt kvalitativt lopp genom att hota världsrekordet. Den sista duellen i loppet stod mellan Eliud Kipchoge, som ryckte ifrån Stanley Biwott och bara tävlade mot sig själv på slutet.

Kipchoge missade världskordet med åtta sekunder, men tiden 2.03.05 räckte däremot till banrekord.

– Jag är glad att jag slog banrekordet. Publiken pushade mig till det. Det är en fantastisk publik, som hejar och får dig att köra på, säger vinnaren enligt the Guardian.

Enligt the Guardian utnämner friidrottsprofilen och den före detta världsmästaren på 1500 meter, Steve Cram, Kipchoges lopp till ”tidernas bästa maratonlopp”, eftersom Dennis Kipruto Kimettos världskored slogs i Berlin på en lättare bana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.