Supertider av svenskduo på 1500 meter

Uppdaterad
Publicerad

Johan Rogestedt och Jonas Leanderson slog till med varsin supertid på 1500 meter i Sollentuna. Rogestedts 3.36,58 är en tiondel ifrån det svenska rekordet, och drygt en sekund från OS-kvalgränsen.

Johan Rogestedt, 23, hade 800 meter som huvudfokus för sommaren, trots att han är EM-uttagen på 1500 meter efter 3.40,29 i Oslo tidigare i juni.

– Jag satsar på 800m i år på grund av OS, men sen blir det nog 1500 m. Jag har lättare på 800 m att ta mig under OS-kvalgränsen, sa Johan Rogestedt då.

Friidrotts-EM

I dag slog han till med en jättetid i Sollentuna. Efter att ha tagit rygg på marrockanen Brahim Kaazouzi lyckades han passera mållinjen som tvåa, på tiden 3.36,58. Det är den tredje snabbaste tiden någonsin av en svensk, och nio hundradelar ifrån Johnny Kroons svenska rekord från 1985.

– Jag är supernöjd. Det var ett jättebra genrep inför EM. Har haft en bra vinter bakom mig med bra mängd träning, säger Rogestedt till SVT Sport.

Leanderson femte snabbast genom tiderna

Jonas Leanderson sprang in på 3.36,92, den femte snabbaste tiden genom tiderna – det räckte till en tredjeplats. Rogestedt pekar på att det hjälpte hans lopp.

– Vi diskuterade loppet innan. Vi ville ha ett snabbt lopp. Vi utnyttjade varandras styrkor bra, säger Rogestedt.

Tiden räcker dock inte till OS-gränsen, som är satt till 3.35,00 av SOK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet