Foto: TT

Svensk kulstötare fast för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Kulstötaren Niklas Lindstedt testades i mars positiv i ett dopingprov.

Hans prov har innehållt den dopnings- klassade centralstimulerande substansen B-methylphenetylamine. Substansen finns inte med i innehållsförteckningen till det kosttillskott som Lindstedt ätit.

– Jag är fruktansvärt ledsen och chockad och jag har gjort allt jag kan för att vara säker på att kosttillskottet skulle vara rent. Jag har inte gjort något medvetet, säger Lindstedt, som bor i Karlstad och tävlar för Hässelby SK.

Friidrottsförbundet är sedan länge tydlig med att avråda all användning av kosttillskott.

– På förekommen anledning vill jag påminna alla aktiva att inte använda kosttillskott då dessa kan innehålla medveten eller omedveten tillsats av dopingklassade substanser och denna risk får man inte ta som idrottare, säger Sverker Nilsson ordförande i friidottsförbundets medicinska kommitté

RF:s dopningsnämnd utreder ärendet och dom kommer senare för Lindstedt.

Lindstedt är 21 år och har vid några tillfällen varit uttagen i juniorlandslaget. Han har ett personligt rekord på 17,76 meter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.