Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Löparen Jonathan Grahn satsar mot sitt första internationella seniormästerskap. Foto: SVT Sport

Svenskt rekord av Jonathan Grahn – på första försöket

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen tävlade talangen Jonathan Grahn, 19, på distansen en engelsk mil, 1 609 meter – för första gången. Han slog direkt till med nytt svenskt rekord inomhus med tiden 3:57,03.

– Redan nästa helg kan det nog bli ännu bättre, säger Grahn till SVT Sport.

Jonathan Grahn visade fin form i säsongspremiären i franska Val-de-Reuil där han tävlade på distansen en engelsk mil för första gången.

– Det känns bra, bra första tävling för säsongen men det ska nog finnas lite mer att plocka ur i kommande tävlingar, säger han dagen efter tävlingen.

Det gamla rekordet 3.57,28 av Emil Danielsson överlevde knappt ett år. Jonathan Grahn slipade rekordet med 25 hundradelar till 3.57,03, vilket räckte till en sjätteplats i tävlingen.

Under fjolåret slog Grahn juniorrekord på såväl 1 500 meter och 3 000 meter. För knappt en månad sedan fyllde han 19 år och och nu har han slagit sitt första seniorrekord.

Drömmer om VM: ”Måste verkligen få ut max”

Målet är att nå kvalgränsen till inomhus-VM i Glasgow, en gräns som Grahn fortfarande var en bit från i helgens tävling.

– Jag tror chansen finns, men jag får verkligen se till att få till några bra lopp och inte hålla på och vika ner mig under loppen eller börja ta det lugnt utan jag måste verkligen få ut max. Men lyckas jag med det så tror jag att jag kan kvala, säger han.

Den engelska milen är ingen gren på inomhus-EM. Det är däremot 1 500 meter. Kvalgränsen dit är 3.36,00, men springer man en engelsk mil på 3.53,50 räknas även det som en klarad kvalgräns.

Jonathan Grahns nästa tävling blir på lördag när han springer 1 500 meter på Folksam Grand Prix.

Tävlingen sänds i SVT1/Play 15.50–17.50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.