Haile Gebrselassie har satt ner foten rejält mot dopning. 43-åringen, som tagit tio OS- och VM-guld, var aktiv till mars förra året. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sverige positivt till etiopisk nolltolerans

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden valdes den förre storlöparen Haile Gebreselassie till ny ordförande i det etiopiska friidrottsbundet. Första åtgärden blir att införa nolltolerans mot dopning. Det är ett beslut som applåderas av det svenska friidrottsförbundet. ”Det är glädjande och rätt väg att gå”, säger ordföranden Björn O Nilsson till SVT Sport.

Gebreselassie har varit kritisk till hur det egna förbundet och landet agerat i frågan tidigare.

– Det kommer inte att finnas några förmildrande skäl mot dem som dopar sig. Den som åker fast kommer att stängas av på livstid, säger Gebrselassie till Reuters.

Landet har under flera decennier varit ett av världens ledande löparnationer men också blivit uppmärksammat för undermåligt antidopningsarbete. Bara i år har sex aktiva varit föremål för undersökningar vad det gäller dopning.

Etiopien ett av länderna på Wadas lista

Det svenska friidrottsförbundet är positivt till att Etiopien inför livstids avstängningar för dopning.

– Det är glädjande och rätt väg att gå för grov dopning. Etiopien är ju ett av de länder som Wada pekat ut för bristande kontroll, säger ordföranden Björn O Nilsson, svensk mästare och finnkampshjälte på 800 och 1 500 m på 1980-talet, till SVT.

Friidrottsförbundet kan i dag inte stänga av aktiva utan det är RF:s Dopingnämnd som sköter påföljden. Däremot kan förbundet stoppa aktiva från att delta i landslag och mästerskap. Det var det som drabbade Abeba Aregawi vid OS i Rio i somras.

– Vid Riksidrottsmötet (i maj 2017) ska vi motionera för en helt oberoende antidopningsbyrå som tillsätts av staten och försöka få med oss andra förbund. Det ligger i landet Sveriges intresse eftersom den mesta dopningen ligger utanför idrotten, säger Nilsson.

Förslaget redan utrett och klart

Förslaget ligger redan klart i en utredning på 333 sidor från i januari 2011: ”Antidopning Sverige – en ny väg för arbetet mot dopning”.

– Eftersom den nuvarande organisationen fungerar bra, utan några korrumperande inslag, och att nya organisationer har en tendens att bli dyrare så tror jag att man valt att inte gå vidare men det måste vi; det finns inget annat val, understryker Nilsson och ser fram emot 2017 och att driva frågan vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.