Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vill att polis kopplas in efter Sveriges VM-miss

Uppdaterad
Publicerad

Sverige anser att man gick miste om friidrotts-VM 2021. Nu vill Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att det utreds hur det gick till när Eugene istället fick mästerskapet. – Min uppfattning är att hela processen har varit oprofessionell, säger Eriksson enligt Sunday Times.

Björn Eriksson, som fram till i år var ordförande för Svenska Friidrottsförbundet, var ansvarig för Sveriges ansökan om världmästerskapet i friidrott 2021. Han menar att han av Sebastian Coe, tidigare vice ordförande för det internationella friidrottsförbundet, IAAF, men numera ordförande, lovades att Sverige skulle få ”en rättvis chans att tävla”. Även dåvarande ordföranden Lamine Diack ska ha lovat Eriksson detta vid flertalet tillfällen.

Men istället gick VM:et till Eugene i USA efter en hemlig röstning i IAAF:s högkvarter i april i år, utan att Sverige ens fick sin ansökan provad. Enligt uppgifter ska förre IAAF-ordförande Diack fått ”hemliga” brev av Sebastian Coe innan röstningen.

Friidrotts-VM

Coe öppnar för att se över beslutet

Sebastian Coes roll i det hela ifrågasätts nu. Coe arbetar som ambassadör för Nike som har sitt huvudkontor i just Eugene. Vin Lananna, ordförande för TrackTown USA, menar dock att Coe inte haft någon del i Eugenes VM-ansökan mer än att ”vara en röstande medlem i IAAF”. Han hävdar också att Nike inte hade någon del i VM-ansökan eller har det i det kommande världsmästerskapet.

Om det dyker upp nya bevis för att Eugene fått friidrotts-VM 2021 på ett felaktigt sätt är Sebastian Coe inte främmande för att se över beslutet.

– Om något nytt framkommer så kommer jag be IAAF:s styrelse att se över det här beslutet, säger Coe enligt Sunday Times.

Diack misstänks för korruption

När Sverige gick miste om världsmästerskapet uttalade sig Eriksson om möjlig korruption till SVT Sport. Och när det nyligen uppdagades att Lamine Diack misstänks för just korruption, sa Eriksson följande:

– Jag reagerade med ilska, lite vanmakt och tyvärr med känslan av att jag inte är ett dugg förvånad. Jag har noll förtroende för Lamine Diack.

Diack utreds nu av fransk polis sedan han anklagas för att ha tagit emot mutor för att mörka positiva dopningstest. Men Björn Eriksson vill också att det ska utredas hur Eugene fick friidrotts-VM 2021.

– Jag vill att fransk polis ser över Diacks roll i det hela. Min uppfattning är att hela processen har varit oprofessionell. Vi kan acceptera att förlora VM till USA, men inte när det pågår fuffens bakom lyckta dörrar. Jag menar, de har ju inte ens tillåtit oss att presentera vår ansökan, säger Eriksson enligt Sunday Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet