Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

SVT:s Sports Karlsson: ”Fel väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports kommentator Jonas Karlsson är förvånad över uppgifterna från IOK om att klassiska friidrottsgrenar riskerar att strykas från OS-programmet.

– Det är trist och fel väg att gå. OS fundament består av simning första veckan och friidrott andra veckan. Där ska man inte vara inne och hacka, säger Karlsson och erbjuder en lösning.

– Man borde hellre reducera antalet aktiva än antalet grenar och se över antalet länder men IOK vill nog se så många flaggor vaja som man bara kan, säger Karlsson som även tycker att det bör tittas på en del överflödiga sporter.

Stympar olympiska hjältar

Med IOK:s idé kasta man enligt Karlsson bort chansen att bygga olympiska hjältar.

– Det är ju dubbelsegrarna på 100 och 200 meter som skapat statusen kring Jesse Owens, Carl Lewis och Usain Bolt. Likadant på

5 000 och 10 000 med Kenenisa Bekele, Haile Gebrselassie och nu senast i London med Mo Farah, betonar Karlsson.

Irene Ekelund riskerar att hamna i kläm

För framtiden ser han bekymmer för Sveriges sprinterstjärna, Irene Ekelund.

– Det är ju 200 meter som just nu är hennes bästa gren. Om det här förslaget skulle gå igenom skulle hon få satsa på 100 eller 400 meter vid OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.