Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint. Foto: BILDBYRÅN

Torneklint har sänkt sina förväntningar inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskaptenen Karin Torneklint har fått justera sina förväntningar inför VM.

Enligt henne är det inte realistiskt att Sverige ska slåss om medaljerna.

”Vi hoppas förstås men våra tre starkaste kandidater har alla haft skadebekymmer”, säger hon till SVT Sport.

Längdhopparen Michel Tornéus avbröt Diamond League-galan i Stockholm med känningar i en ljumske. Medeldistanslöparen Meraf Bahta kom inte ens till start på grund av envisa problem med en slemsäck i foten. Och regerande världsmästarinnan på 1 500 meter, Abeba Aregawi, har inte tävlat sedan 11 juni på grund av en krånglande baksida.

Listan kan göras lång, men svaga resultat och skadebekymmer har gjort att de blågula medaljchanserna på VM i Peking som drar igång den 22 augusti känns mycket små.

Friidrotts-VM

Förbundskapten Karin Torneklint har fått justera sina förväntningar.

”Vet inte hur Abebas form är”

– Läget är väldigt svårbedömt. Vi vet till exempel inte hur Abebas form är och hon är vårt kanske största guldhopp. Michel hade skadebekymmer i går igen så där kanske vi förlorar en kandidat till. Men vi kommer alltid att fajtas, hoppas och tro att någon kan ta en medalj, säger hon till SVT Sport.

Är det över förväntan om Sverige tar medalj?

– Nu kommer ju Abeba med till VM och hon har förstås förväntningar. Jag hoppas att vi kan klara av det. Samtidigt vet jag att dagsform är en färskvara så först får vi se vilka som kommer till VM innan vi funderar över medaljer, säger Torneklint.

”Skulle vara klar för längesen”

Samtidigt är det flera namn som hon trodde skulle ha säkrat en VM-biljett vid det här laget. Inte minst hinderlöparen Charlotta Fougberg, som inte alls har lyckats följa upp fjolårets genombrott då hon tog EM-silver.

– Givetvis trodde jag att Fougberg skulle vara klar för längesen. Jättesvårt att säga om hon tar sig till VM. Hon har fantastisk kapacitet men har inte fått kläm på löpningen. Det är ingen lätt situation, säger Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet