Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint. Foto: Bildbyrån

Torneklint: ”Hon ligger i riskzonen, det känner hon själv”

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad GP bjöd på en svensk att klara VM-kvalgränsen i spjutkastaren Kim Amb. I övrigt var det sparsått på VM-fronten, allra jobbigast såg Charlotta Fougberg ut att ha det. ”Hon ligger i riskzonen, det känner hon själv”, berättar förbundskapten Karin Torneklint för SVT Sport.

Trots att det bara var en av alla deltagande svenskar som klarade VM-gränsen under gårdagens tävlingar är Torneklint hoppfull.

– Vi hade ju även Otterling (Andreas, längdhopp) som klarade gränsen men inte blev godkänd på grund av för stark vind. Han visar god formi och med att han hoppar så många långa hopp. En sån stabil hoppare man önskar att ha med sig till mästerskap, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

Friidrotts-VM

Ett tilräckligt långt hopp, men med för stark vind, gör Otterling till den som näst efter Amb gjorde resultet i VM-klass. För de andra påtänkta blågula VM-deltagarna gick det sämre, och allra jobbigast var det för Charlotta Fougberg som inte är i närheten av fjolårets form.

”Lider med henne”

– Jättejobbigt för henne, och frustrerande att hon inte hittar vad det beror på, hon saknar kraften. Vi trodde det berodde på skadorna i våras, hon får fundera på resten av säsongen, om hon ska försöka nå den (kvalgränsen). Men hon är en helt annan löpare (än i fjol), jag lider med henne, säger Torneklint.

Och när förbundskaptenen tvingas ta fram spåkulan och se vilka som faktiskt kommer nå VM hamnar löparen Fougberg på fel sida kvalgränsen. Däremot hittar Torneklint tre ”säkra” – och en potentiell överaskning.

– Moa Hjelmer och hopparna (förutom Otterling också Erica Jarder, längdhopp) kommer att klara det, det känner jag mig lugn med. Sen ser Klara Bodinsson på 3000 meter ut att visa god form och kan överaska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet