Foto: TT Nyhetsbyrån

”Jag ska casha in i Rio”

Uppdaterad
Publicerad

Efter VM lovade Michel Tornéus att gå ut och slakta konkurrenterna nästa säsong. För SVT Sport berättar längdhopparen nu om detaljen som ska ge medalj i Rio – och hur han fortfarande tänker på den där ödesdigra OS-centimetern.

– Ibland kan jag märka på mig själv hur jag försvinner in i den där tävlingen – en replay där jag tänker ”shit, jag borde gjort sådär istället”, säger Tornéus.

Musiken dånar ur de stora högtalarna och den hangarformade träbyggnaden vibrerar av den starka basen.

Sätrahallen i Stockholmsförorten Bredäng har förvandlats till tillfällig replokal – på en provisorisk scen vid löparbanornas bortre kurva övar popstjärnan Eric Saade inför kommande turné.

#svtsportmöter

– Det här är mitt andra hem kan man säga, säger Michel Tornéus och kikar in på flickidolen som studsar runt bakom glasdörrarna.

”En jobbig och frustrerande säsong”

Efter den rekordstora segern i Finnkampen i början på september hade Sveriges främste längdhoppare semester i nästan en månad. För en gångs skull hade han tid att umgås med vänner och familj.

En efterlängtad paus – 27-åringen har en tung period bakom sig.

– Det har varit en jobbig och frustrerande säsong, såklart. Man ville så mycket och hade så höga förhoppningar efter inomhussäsongen – nu skulle man ta ett kliv till och vara med och slåss om VM-medaljer.

VM en stor besvikelse

Han slog till med ett silver på inomhus-EM i Göteborg i våras och efter en lyckad tävling strax före VM i Moskva bestämde sig Tornéus i allra sista stund för att tävla i Ryssland. Men mästerskapet blev en stor besvikelse – svensken tog sig inte ens till final.

– Visst, det var övertramp. Men hade jag träffat plankan i första eller inte trampat över i andra – då hade jag varit i final. Det var ungefär så jag kände när jag åkte dit, att ”jag kan ta mig till final”. Jag kände att jag höjde mig ett snäpp när det var dags för mästerskap, det var det som gjorde att jag kände att jag ändå ville åka. Jag började tro på mig själv igen, säger Tornéus och berättar om en vår och sommar som till stor del präglades av ett sviktande självförtroende, en känsla av utbrändhet och en fotskada som förvärrades efter inomhus-EM.

– Jag visste ju till viss del varför jag inte fick fram det under VM. Jag tycker det blev tydligt på Finnkampen, där jag helt plötsligt hittar en fart som jag inte haft på hela säsongen, jag hittar en styrka, jag hoppar långt. Jag missade en månads träning – då kom formen en månad senare, förklarar han.

Ångrar inte inomhus-EM

Att han deltog i EM på hemmaplan har ifrågasatts – särskilt med tanke på utfallet i VM. Men för Tornéus fanns aldrig några tankar på att avstå hemma-EM, och när han nu ser tillbaka på säsongen ångrar han inte sitt beslut.

– För mig var det väldigt viktigt att göra inomhus-EM i Göteborg, att få en chans att tävla på hemmaplan inför hemmapublik och familj och vänner. Det gav mig verkligen en extra morot som jag behövde just då, säger Tornéus och fortsätter:

– Att göra ett VM, visst det är fantastiskt. Men jag vet att det finns fler VM – ett mästerskap på hemmaplan, det kommer inte komma så länge jag håller på. Jag var villig att ta den chansen.

Final-missen på VM var tung, men det som hände på OS ett år tidigare var betydligt tyngre.

Efter EM-bronset i Helsingfors under fjolsommaren och en förbättring av Mattias Sunneborns svenska rekord strax därefter, seglade Michel Tornéus plötslig upp som ett av de främsta medaljhoppen inom svensk friidrott på OS i London.

”Michel är han som inte lyckas”

– På ett sätt tyckte jag att det var konstigt. Tidigare hade folk sagt att ”Michel är han som inte lyckas på mästerskap” – helt plötsligt är Michel en kille som ska vinna guld. Där svängde det lite väl mycket för mig, hur kan det vara som dag och natt? Man måste ha lite perspektiv på saker.

Han inledde OS-finalen med ett svagt förstahopp. Andrahoppet innebar en förbättring till 7,80, i tredje var både plankträff och fart bättre och svensken seglade upp till 8,07 – vilket innebar tre nya finalhopp. I fjärdehoppet gjorde Tornéus sedan sitt bästa resultat, 8,11. Det såg ut att räcka till ett brons – då slog Will Claye till med 8,12.

– Det är så lite marginal att man knappt vågar tro att det är sant. Det är irriterande, det stör mig extremt mycket ibland att det var så pass nära, säger Tornéus.

När den nu så berömda OS-centimetern kommer på tal skrattar Tornéus först vid minnet. Sedan blir den svenske OS-fyran plötsligt allvarlig.

Ska casha ut centimeterna i Rio

– Det kommer i perioder, ibland kan jag märka på mig själv att jag försvinner in i den där tävlingen och tänker på den – en replay där jag tänker ”shit, jag borde gjort så där istället, jag kunde ha gjort så.” Men det är som det är. Jag åkte dit och gjorde mitt bästa och blev fyra i världen.

– Jag har haft lite otur med mina centimeter, det har jag verkligen. Men nu har jag samlat på mig så pass många att jag ska casha in det där i Rio.

Och planen för ett lyckat OS 2016 har precis satts i rullning. Popidolen har lämnat Sätrahallen – i går tog Michel Tornéus över löparbanorna när han på allvar inledde träningen inför nästa säsong.

För SVT Sport berättar han nu om detaljen som ska göra honom till medaljör i Rio.

”2016 ska jag ta medalj”

– Jag kommer fokusera mycket på att springa snabbt nu i vinter, jag behöver bli snabbare. Jag kommer springa lite mer 60 för att få upp mer speed i kroppen. Det här gör jag som en långsiktig grej inför 2016. Det är mitt stora mål – nu börjar man lägga pusselbitarna för att det ska bli så bra som möjligt.

– Jag känner att 2016 är verkligen det året jag ska vara med – då ska jag ta en medalj.

Fem snabba:

X TV-spel eller skogspromenad?

– TV-spel!

X Höjdhopp eller tresteg?

– Jag har ju tävlat i båda, 2012 vann jag SM i tresteg, men jag har pers på 1.99 i höjd... Om jag skulle välja att tävla i någon av grenarna skulle det nog vara höjd.

X Finlandsfärja eller charterplan?

– Haha, charterplan.

X Sätra IP eller Olympiastadion?

– Olympiastadion, absolut.

X Simma med delfiner eller bada i vattengraven?

– Bada i vattengraven, jag badar inte så ofta i hav – jag har hajfobi. Delfiner liknar hajar, man kanske blandar ihop dem.

Fakta

Michel Tornéus

Idrott: Friidrott, längdhopp

Ålder: 27

Bor: Segeltorp

Aktuell som: Svensk rekordhållare i längdhopp med 8,22, laddar för EM i Zürich i augusti – med siktet inställt på OS-medalj i Rio

Främsta meriter: EM-brons 2012, OS-fyra 2012, EM-silver inomhus 2013, 6 SM-guld och 1 SM-guld i tresteg

Familj: Sambo

#svtsportmöter

#svtsportmöter är en intervjuserie som publiceras varje tisdagsmorgon på svt.se/sport. Vi träffar olika sportprofiler, såväl aktiva som pensionerade, för ett längre samtal som berör både lättsamma och seriösa ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svtsportmöter

Mer i ämnet