Joyce Zakary efter försöken på 400 m. Foto: TT Nyhetsbyrån

Två kenyanskor stängs av för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Två kenyanska dopningsfall skakar friidrotts-VM i Peking. Det handlar om 400 m-löparen Joyce Zakary, som har nationsrekordet, och 400 m häck-löparen Koki Manunga.

Nyheten läckte ut under natten och vid lunchtid onsdag kom IAAF med beskedet om att duon stängts av tills vidare. De åkte fast vid test före tävlingarna på deras hotell 20 och 21 augusti, skriver Reuters.

Enligt sportsnewarena.com har Zakary, som gick till semifinal på 400 m men inte kom till start, och Manunga, utslagen i försöken på 400 m häck, åkt fast för ett maskeringsmedel för att dölja dopning, troligen nandrolon i det här fallet.

Friidrotts-VM

Avslöjande uppgifter från tyskt håll om dopning i Kenya

Kenya har haft stora framgångar i VM med fyra guld, tre silver och två brons så här långt. Samtidigt släpper tyska ARD, som under lång tid granskat kenyansk dopning, nya graverande uppgifter om dopningstillståndet i landet.

Löparen Ronald Kipchumba har åkt fast för dopning. Han ger en skakande bild av hur det fungerar:

– Kenyas friidrottsförbund frågade mig hur mycket pengar jag hade, om jag ville att testresultaten skulle gömmas. Jag hade inga pengar och då blev jag avstängd, för att jag inte kunde betala, säger Kipchumba till ARD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet