Diana Kipyokei med bucklan från förra årets seger i Boston Marathon. Foto: TT

Blir av med ära, pokal och prispengar

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av Boston Marathon 2021, Diana Kipyokei, riskerar att diskas och fråntas segern och stängs av tills vidare för dopning. Detsamma gäller Betty Wilson Lempus som vann en halvmara i Paris 2021. Bara i år och förra året har tio kenyanska löpare åkt fast för samma preparat.

Det har bägge använt sig av Triamcinolonacetonid, ett kortikosteroidläkemedel som används mot hudåkommor. Det kan vara prestationshöjande och även innebära hälsorisker för kroppen. Det krävs läkarintyg för att få använda det.

Kipyokeis seger pandemiåret 2021, första gången Boston Maraton flyttades från våren och genomfördes på hösten, var värd 1,7 miljoner kronor. 28-åringen riskerar fyra års avstängning.

Försökt manipulera utredningen

I bägge fallen anser friidrottens integritetsenhet, AIU, att löparna försökt vilseleda utredningen med falska dokument och information.

I Lempus fall friades hon först av den franska antidopningsorganisationen AFLD men AIU gick vidare och gjorde en egen utredning.

Just Triamcinolonacetonid har utlöst en dopningsvåg i Kenya och tio löpare har testat positivt för medlet bara under 2021 och 2022. I hela övriga världen har bara två andra idrottare åkt fast för samma preparat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.