Usain Bolt om livet efter karriären: ”Fokuserar på barnen och min musik”

Uppdaterad
Publicerad

Han har åtta OS-guld och är en av tidernas främsta idrottare.

Men numera vill 35-årige Usain Bolt fokusera på sina tre barn och sin musik.

– Jag försöker bara vara en bra pappa, säger den förre sprintern om livet efter karriären.

Jamaicanen gjorde sitt sista tävlingslopp på VM i London 2017 när han skadade sig och tvingades avbryta på den fjärde och sista sträckan på 4x100 meters-finalen.

I helgen ställde han upp och sprang ett välgörenhetslopp över 1,45 kilometer i Dubai för att samla pengar till organisationer som jobbar med barn och unga med funktionsvariationer.

– Idrott är väldigt viktigt för att ena människor. För mig är det enormt viktigt. Till exempel går brottsligheten nästan ner till noll när OS visas i Jamaica. Så stor betydelse har sport här i världen. Och när fotbolls-VM visas tittar alla på det också, säger Bolt.

”Jobbar på min musik”

Under sitt besök i Förenade Arabemiraten tillbringade han tid med fansen, skrev autografer och poserade på bilder med sin patenterade segergest.

Han berättade också om sitt nya liv efter den framgångsrika karriären som bland annat innehöll elva VM-guld, åtta OS-guld samt de gällande världsrekorden på 100 meter, 200 meter och 4x100 meter.

– Jag har tre barn, två pojkar och en flicka, som är mitt huvudfokus just nu. Sedan jobbar jag också på min musik. Jag gillar verkligen att jobba med musik och har precis släppt mitt album. Det heter ”Country Yutes” så det kan folk alltid spana in, säger Bolt.

Fotnot: ”Yute” är jamaicansk slang för ”youth”, det vill säga ungdom. Titeln på albumet är en anspelning på när Bolt som liten flyttade från landet in till huvudstaden Kingston.

ARKIV: Hårds OS-höjdare: Usain Bolt – när blixten slog ned

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.