Foto: SVT

Utredning: ”OS-mästaren blev mördad”

Uppdaterad
Publicerad

En rättsläkare knuten till den kenyanska regeringen hävdar att maratonmästaren från OS i Peking 2008, Samuel Wanjiru, blev mördad – och inte dog av ett fall från en balkong för snart fyra år sedan, skriver AP.

Han blev slagen i huvudet av en annan person efter att han nått marken, säger rättsläkaren Moses Njue.

Njue hävdar att fallet från drygt fyra meter inte kunnat ge de skador som Wanjiru hade i huvudet, speciellt som han försökt skydda sig med händer och fötter, vilket skador på kroppen visat.

Fallet är svåröst och tre tidigare utredningar har kommit till olika slutsatser. Det var därför den här utredningen hade beordrats av regeringen.

Enligt Wanjirus fru kom hon hem och upptäckte sin man i sängen med en annan kvinna och låste in dem i sovrummet och sprang ut på gatan. Wanjiru lyckades ta sig ut och sprang ut på balkongen och hamnade sedan på asfalten under balkongen. Frågan som ingen kunnat ge svar på tidigare är om det skedde avsiktligt, alltså ett självmord, ett mord eller genom en olycka.

Wanjiru var bara 24 år vid sin för tidiga död. Han var ett underbarn och sprang bland annat 10 000 meter på 26.41 som 18-åring.

Frågan är om dagens uppgifter sätter punkt med fallet som skakat Kenya i snart fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.