Letesenbet Gidey i samband med VM i Eugene i somras. Foto: TT

Världsrekordhållaren vann det etiopiska kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordhållaren på 5 000 och 10 000 meter, Letesenbet Gidey, vann det etiopiska kvalet till terräng-VM under helgen.

”2023 började bra. I går vann jag det etiopiska kvalet till terräng-VM. Från och med nu kommer jag att fokusera på terräng-VM i Australien nästa månad”, skriver Gidey på Instagram.

Kvalet avgjordes i Sululta norr om huvudstaden Addis Abeba på krävande banor. Med en kilometer kvar av 10 km-banan satte Gidey in stöten och kunde vinna på 35.22, vilket antyder att det var krävande förhållanden (hennes världsrekord på 10 000  meter lyder på 29.01,03).

Endast segrarna säkrade VM-platser

Den regerande etiopiska mästaren Gete Alemayehu var tvåa – 19 sekunder efter och VM-bronsmedaljören på 3 000 meter hinder Mekides Abebe trea.

Berihu Aregawi vann herrklassen på samma bana med tiden 30.45 och försvarade sin titel från förra året. En mängd namnkunniga löpare besegrades.

Etiopien är känt för sina tuffa kvalförhållanden. Endast segrarna har säkrat VM-platserna i Bathurst, Australien, 18 februari. Orten ligger en bit in i landet sett från Sydney på östkusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.