Elvan Abeylegesse i täten. Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-stjärnan pekas ut som dopad

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska långdistanslöparen Elvan Abeylegesse uppges vara en av de 28 friidrottare som misstänkts för dopning.

”Det är med sorg vi fått veta att IAAF begärt en förklaring till de prov som Abeylegesse lämnade 2005-2007”, säger turkiska friidrottsförbundets ordförande Fatih Cintimar i ett uttalande.

I veckan rapporterade det internationella friidrottsförbundet IAAF att 28 friidrottare från VM 2005 och 2007 misstänkts för dopning, sedan de analyserat gamla dopningsprover med nya metoder. Vilka idrottare det rör sig om ville IAAF inte avslöja, men nu har det första namnet läckt ut.

Brittiska Daily Mail var först med att berätta att det gällde den turkiska långdistanslöparen Elvan Abeylegesse, 32. Hon tog silver på 10 000 meter i VM i Osaka 2007, men kommer enligt tidningen nu att bli av med sin silvermedalj. I stället kommer dåvarande trean Kara Goucher, USA, att få silvret och bronset kommer att gå till brittiskan Jo Pavey.

Friidrotts-VM

Turkiska förbundet förbereder uttalande

Uppgifterna har ännu inte bekräftats av IAAF, men förbundet försäkrar att ingen misstänkt kommer att delta i VM i Peking. Under onsdagskvällen meddelade sedan det turkiska friidrottsförbundet att Abeylegesse inte kommer att delta i Peking och hänvisade till ”en skada i sista sekunden”.

Under torsdagen kom sedan ett nytt uttalande från det turkiska friidrottsförbundet, den här gången gällde det Abeylegesses positiva provsvar.

”Det är med sorg vi fått veta att IAAF begärt en förklaring till de prov som Abeylegesse lämnade 2005-2007. Vi kommer att göra ett vidare uttalande kring det här senare under dagen”, säger ordförande Fatih Cintimar.

Goucher: ”Inget skulle göra mig gladare”

På sin Twitter kommenterar Kara Goucher händelsen. Till texten har hon även lagt upp en bild på bronsmedaljen från Osaka 2007.

”Det är många rykten som flyter omkring, men det finns inget som skulle göra mig gladare än att förpassa den här vidare till dess rättmätiga ägare Jo Pavey”, skriver hon.

41-åriga Pavey är sedan tidigare känd för att vara en kraftig motståndare till dopning.

– Det är jättebra att framsteg inom antidopning-teknologin gör att de äntligen kan ta fast fuskarna. Men det känns som att det inte har gjorts tillräckligt de senaste åren för att bekämpa fusket, säger hon till Daily Mail.

Ett år efter medaljen i Osaka tog Elvan Abeylegesse silver på både 5 000 och 10 000 meter under OS i Peking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet