Lamine Diack. Foto: TT/Montage

Wadarapport: IAAF-chef har styrt korruptionen

Uppdaterad
Publicerad

IAAF:s förre ordförande Lamine Diack organiserade korruptionen inom IAAF, uppger Wada i sin rapport. Han verkar ha skapat en liten krets som fungerade som ett informellt illegalt styre. Diack har sanktionerat och känt till omfattningen gruppens illegala handlande. Gruppen ska ha ägnat sig åt både bedrägeri och utpressning.

Enligt rapporten har IAAF varit för slapphänt mot flera länder, inklusive Ryssland, som inte följt antidopningsreglerna.

– IAAF har känt till mycket mer om rysk dopning än vad som tidigare framkommit men har visat väldigt lite intresse för att ta itu med problemen, säger Dick Pound som är ordförande i Wadas kommission.

– Det här är ett ypperligt tillfälle för IAAF och lord Coe att reda ut det här, fortsätter Pound som anser att IAAF:s nuvarande ledning varit för passiv men som samtidigt förordar Coe som det bästa namnet.

– Vad som ska hända här näst överlämnar vi till IAAF att lösa och jag kan inte tänka mig en bättre person än (Sebastian) lord Coe att ta hand om det, säger Pound och förvånade många med att ha en så grundmurad positiv inställning till Coe som under åtta år var vice-president till Diack inom IAAF innan han tog över i augusti förra året.

Coe var på plats i München

På en fråga utvidgar Pound sitt resonemang kring Coe som fanns i salen i München.

– Det finns inte en chans att Coe skulle ha känt till omfattningen av vad Diack höll på med, säger Pound.

Coe håller med om att han och övriga toppar inom IAAF borde ha känt till mer av vad som pågick i det fördolda och kommer nu att upprätta rutiner i organisationen för att säkerställa att detta inte inträffar i framtiden.

– Jag känner personligen allvaret och vi får dra lärdomar av det här, säger Coe.

Wada rekommenderar även att en utredning görs av IAAF:s process med att utse värdstad för friidrotts-VM 2021. Göteborg ville söka men fick inte chansen innan mästerskapet redan tilldelats amerikanska Eugene.

Wadarapporten i sin helhet:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.