Stjärnspäckad final i Zürich

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tio dagar efter EM är friidrottarna tillbaka i Zürich och klassiska Letzigrundstadion för årets näst sista Diamond League-tävling, som du ser direkt i SVT2/Play torsdag kväll.

Startfältet i Diamond League-finalen Weltklasse Zürich är som vanligt högklassigt. Massor av OS-, VM-, och EM-medaljörer kommer till start i den klassiska friidrottsgalan i Schweiz största stad där 16 DL-grenar samt herrarnas 100 meter och damernas korta stafett ska avgöras.

Både kroatiska diskuskastaren Sandra Perkovic och amerikanen LaShawn Merritt (400 meter) har redan säkrat den åtråvärda diamanten, men reglerna säger att de måste komma till start i Zürich för att få den.

Diamond League

Tuffa slutstrider i herrarnas tresteg och långa häcken

Totalt kommer 13 nyblivna EM-guldmedaljörer till Zürich, som är den första av två finaler. Den sista och avslutande går i Bryssel den femte september.

Tuffast fighter väntas i herrarnas 400 meter häck och tresteget. Amerikanen Tinsley leder Diamond Race två poäng före Culson, Puerto Rico. Den som är först över mållinjen tar hem slutsegern.

I tresteget leder Claye, USA, över landsmannen Taylor. Vinner Taylor i Zürich blir han Diamond League-mästare, men om Claye placerar sig bätre än Taylor behåller han ledningen i grenen.

Aregawi på diamantjakt

Samtliga tre svenska medaljörer tävlar i Zürich. Abeba Aregawi, som hade känningar av en lårskada på DN-Galan och har lämnat återbud till Finnkampen i helgen, har bestämt sig för att springa 1 500 meter i Zürich, där hon tog silver i EM.

Aregawi leder Diamond Race och utmanas i första hand av Nederländernas stjärna Sifan Hassan, som snuvade svenskan på guldet i EM, och som är två poäng efter Aregawi i kampen om den åtråvärda diamanten efter att ha tagit in en poäng på DN-Galan.

Jennifer Simpson, som vann i Stockholm, är tre poäng efter svenskan i totalen.

– Hon (Aregawi) har chansen att ta hem alltihop, och det finns ingen annan anledning till att hon skulle springa det loppet. Jag önskar henne lycka till, säger förbundskapten Karin Torneklint apropå svenskans skadebekymmer och hennes återbud till Finnkampen.

Högklassiga kamper att se fram emot

Meraf Bahta, som tog Sveriges enda guld i EM, på 5 000 meter, springer 1 500 meter i Zürich och utmanar även hon Aregawi om segern. Därmed har Sverige, precis som i DN-Galan, två löpare med på den tuffa distansen.

Charlotta Fougberg, som tog silver i EM på 3 000 meter hinder, men som var långt efter täten i DN-Galan, kommer till start på specialdistansen. På Stockholms Stadion vann etiopiskan Hiwot Ayalew och utökade därmed sin ledning i Diamond Race inför finalen i Zürich.

Övriga svenska deltagare är Erica Jarder, som siktade på medalj i EM, men fick nöja sig med åttonde plats. På DN-Galan slutade hon femma, åtta centimeter från tredjeplatsen, efter ett bästa hopp på 6,53. Hennes personbästa är 6,67.

Några race att se fram emot:

800 m, herrar Regerande OS-mästaren och världsrekordhållaren David Rudisha får tuff konkurrens i första hand av etiopiska VM-ettan på 800 meter, Mohammed Aman, botswanen Nijel Amos, kenyanen Asbel Kiprop, VM-etta på 1 500 meter, och polska EM-ettan Adam Kszczot.

Rudisha leder Diamond Race, och tar vid seger hem diamanten. Vinner Amos loppet snuvar han kenyanen på totalsegern. Skulle Rudisha sluta trea eller sämre öppnar det för flera av de andra löparna.

100 m, herrar Europas just nu bästa sprinters, nyblivna EM-guldmedaljörerna, britten James Dasaolu (100 m) och Adam Gemili (200 m och korta stafetten), möter bland andra toppnamnen Asafa Powell, Jamaica, Tyson Gay, USA, Richard Thompson, Trinidad och Tobago, och USA-mästaren Michael Rodgers i en tuff kamp om segern.

100 m, damer Hemmahoppet Mujinga Kambundji får bland annat möta OS-mästaren och åttafaldiga VM-segraren på 200 meter, Allyson Felix, USA, som vann i Stockholm senast, dubbla EM-mästaren från Zürich, Dafne Schippers, Nederländerna, (100 meter och 200 meter) och tvåfaldiga OS-mästaren Veronica Campbell-Brown från Jamaica.

Spjut, herrar Stenhård kamp om diamanten in i det sista. Finska stjärnan Tero Pitkämäki, egyptiern Ihab Abdelrahman och tjecken Vitezslav Vesely delar ledningen i Diamond Race. Den som vinner i Zürich kniper diamanten. Även EM-mästaren och DN-Galan-vinnaren Antti Ruuskanen och tysken Thomas Röhler har vid seger chans att ta hem racet. Vidöppet, alltså.

Sändningstider:

Torsdag 28 augusti

20.00-22.00 SVT2/Play

Kommentatorer: Jacob Hård och Jonas Karlsson

Expert: Anders Gärderud

Programledare: Marie Lehmann

Tidsprogram

17.55 Längd, damer

18.05 Diskus, damer

18.10 Kula, herrar

19.35 Stav, damer

20.00 Tresteg, herrar

20.05 400 m häck, herrar

20.14 3 000 m hinder, damer

20.15 Höjd, damer

20.25 Spjut, herrar

20.31 200 m, herrar

20.38 1 500 m, damer

20.50 400 m, herrar

20.59 100 m, damer

21.08 800 m, herrar

21.17 100 m häck, damer

21.24 5 000 m, herrar

21.45 100 m, herrar

21.55 4x100 m, damer

DL-fakta

Grenseger ger 4 poäng, andraplatsen 2 och tredjeplatsen 1 poäng. I finalen dubblas poängen.

Om två atleter slutar på lika många poäng går slutsegern till den med flest vinster. Är de fortfarande lika vinner den som gjort bäst resultat i DL-finalen.

SVT Sport i sociala medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet