Michel Tornéus: ”Jag ser verkligen fram emot utmaningen”

Uppdaterad
Publicerad

Inför Diamond Leagues säsongspremiär stämmer SVT Sport av med några av våra största friidrottare. Träning? Status? Säsongspremiär? Vi når dem via videosamtal från olika håll i världen. Michel Tourneus befinner sig i San Diego i Karlifonien: – Jag tror det kommer bli ett bra år för längdhoppet i år.

EBBA JUNGMARK, höjdhopp

Hur ser din status ut?

Diamond League

– Vi har lagt upp en plan där jag ska få börja tävla i juli. Just nu kan vi följa den planen. Det känns jättebra. Även om det går över förväntan så kommer vi hålla oss till planen. Jag hoppar mer och mer. Jag kan göra mer grejer. Det känns skönt. Jag ser fram emot en tävlingssommar.

Hur beskriver du din fjolårssäsong?

– Jag hade en bra uppladdning inför förra säsongen. Jag gjorde bra resultat på träning och var i god form. Jag fick problem med ena knät fyra dagar innan fjolårspremiären, vilket spolierade hela förra säsongen. Jag hade haft problem med knät i fyra års tid innan det smällde förra sommaren. Vi har rehabiliterat och jobbat upp knät från grunden efter skadan.

Vad har du fokus på i träningen?

– Grunden är höjdhoppet. Just nu blir det mycket ribbpassage, med lådor. Träningen med lådor innebär att jag får mer tid över ribban för att träna teknik. Vi jämför ribbpassager jag gör nu, med de jag har gjort tidigare. Ribbpassagerna har varit en svag länk tidigare. Nästa fokus blir ansatsen. Jag hoppas att ribbpassagerna hänger med. Det är en succesiv stegring hela tiden.

Vad säger kroppen?

– Min kropp är mer mottaglig för träning och hopp igen. Tidigare har jag legat väldigt rakt ovanför ribban. Man vill gärna vara som en liten ostbåge över ribban, vilket jag absolut inte varit tidigare. Nu börjar jag mer likna en ostbåge, jag får upp höften och ner huvud och axlar bakom ribban. Jag får ett bra pendelben. Mitt fokus ligger även på att stabilisera kroppen och vänja den vid hopp.

När gjorde du din senaste tävling?

– Förra året under SM i Umeå i augusti. Jag har inte riktigt tävlat på två år. Det blir mycket fjärilar i magen bara av tanken på att man ska tävla igen. Vilket resultat det blir spelar inte så stor roll. Bara att vara tillbaka tävlingsbanan och hoppa igen är en seger i sig. Sedan kommer vinnarskallen fram. Man vill givetvis hoppa bra resultat också.

När gör du årets första tävling?

– Vi följer planen att tävla i juli, men vi har ännu ingen tävling inplanerad.

Målsättning med denna säsong?

– Att komma igång och kunna tävla igen är mitt nummer ett. Kunna tävla till max. Att inte bara köra och hoppas att kroppen samarbetar. Jag hoppas att resultaten ska tala eftersom det har gått bra med träningen. Det är en bonus om det blir VM. Mitt huvudfokus ligger på OS nästa år. Det här är en sommar för nästa sommar.

MICHEL TORNÉUS, längdhopp

Hur är din status?

– Allt är faktiskt jätttebra. Jag har kunnat träna på bra sedan inomhus-EM. För två och en halv vecka sedan kom till San Diego där jag är på träningsläger. Det känns kul att snart få komma igång. Jag börjar bli sugen på att tävla.

Vad har du fokus på i träningen?

– Just nu är det väldigt mycket fokus på löpningen. Efter inomhussäsongen har jag haft svårt att sätta igång speeden i kroppen. Det är mycket fokus på att springa fort. Det känns som om det går väldigt bra. Jag har ännu inte gått upp i full ansats, men gör det i dagarna. Hoppet satt väldigt bra i vintras.

Vad betyder EM-guldet inomhus för dig inför utomhussäsongen?

– Ärligt talat inte så mycket. Jag försöker jobba framåt nu. Vi har VM i sommar och jag behöver lägga allt fokus på det. Och i plånboken har det inte gett jättestor nytta. Jag fokuserar på det jag ska göra.

När planerar du säsongspremiär?

– I Oslo den 11 juni, Bislett games. Det ska bli riktigt kul. Nästan hemmaplan. Jag åker hem från San Diego den 29:e maj.

Hur ser din målsättning ut för säsongen i stort?

– Jag har fortfarande inte varit i en VM-final utomhus. Mitt fokus är först och främst VM-final. Sedan vet jag att när jag väl är på mässterskapet så brukar jag skruva upp förväntningarna. Men först ska jag ta mig till finalen, och när det väl är dags då får man ge järnet.

I årsbästalistan hittills i år har en amerikan vid namn Henderson hoppat 8,50 m i längdhopp. Dina tankar om konkurrensen?

– Jag tror det kommer bli ett bra år för längdhoppet i år. Jag ser verkligen fram emot utmaningen. Konkurrensen är bra. Det gör att det blir ett större intresse. Det är killar jag har mött förut, och jag har slagit dem och de har slagit mig. Det är bara inspirerande. Då vet man själv att man kan hoppa så långt. I mästerskapen nollas allt. Det spelar ingen roll vad du gjort innan. Det gäller att vara bra just den dagen. Kan dom så kan jag, kan jag känna. Världsmästaren kan komma från vilken kontinent som helst i världen. Är det sprint så vet man ungefår var de brukar komma ifrån, i långlöpning också. I längdhopp kan du komma från Asien, Australien eller Afrika... Det spelar ingen roll. Det är väldigt öppet, vilket är kul.

Är det medalj som gäller väl i en final?

– Självklart, så är det. Nu är det ett tag kvar. Mycket kan hända på vägen. Men när jag väl står i en final så går jag för medalj, definitivt. Jag tror på den träning jag gör. Jag tror att jag kan vara bättre och starkare än vad jag var förra sommaren, eller inomhus. Men det är mycket jobb kvar som måste göras innan jag verkligen står på banan och kan jaga VM-medalj. Vi tar en sak i taget.

ERICA JARDER, längdhopp

När gör du årets första tävling under utomhussäsongen?

– I Doha 15 maj.

Hur ser din status ut?

– Det känns jättebra. Nervöst så klart, men det ska det göra. Kroppen är pigg och fräsch. Jag har tränat hårt in i det sista, eftersom jag drar igång tidigt på säsongen.

Vad har varit fokus i din träning?

– Jag gjorde inför inomhussäsongen ett teknikbyte från hängstil till halv springstil. Jag hoppas att jag får en bra teknisk känsla redan från början. Jag har bestämt mig för att ge mig själv lite andrum. Det gäller att inte få panik om det inte lossnar i första tävlingen.

Dina förväntningar med teknikbytet?

– Jag förväntar mig att den nya tekniken ska ta mig till nästa steg. Jag känner verkligen att det är på gång. Det var klart rätt beslut att byta teknik. De tekniska detaljer jag har haft problem med i den gamla tekniken har verkligen blivit bättre med den nya tekniken. Sedan är det bara att man ska vänja sig med att göra det hundra miljoner gånger i rad. Jag känner att jag kommer hoppa längst på det här sättet.

Din målsätting den här säsongen?

– Målet är VM i augusti, och där ska jag hoppa långt. Jag har höga målsättningar i Peking. Jag vill använda resten av säsongen till att bygga upp en säkerhet som jag kan ha med mig på VM i augusti.

Hur ser du på kvalgränsen till VM på 6,70?

– Jag tar en dag i taget och räknar med att klara kvalgränsen. Sedan får vi se när det blir. Självklart vore det skönt att klara det tidigt så slipper man tänka på det. Vi får se hur det blir.

EMMA GREEN

Var ligger ditt fokus?

– Att få kroppen hel och att så småningom kunna träna på full nivå. Jag är i den fasen att smärtan börjar ge med sig. Nu ska jag börja trappa upp träningen och få kroppen att hålla för det.

Hur beskriver du din fjolårssäsong?

– Jag drog upp mitt diskbråck ganska rejält förra vintern. Efter det hade jag först problem med ryggen, nerven kommer i kläm. Det påverkar kraften ut i benen, fram för allt höger ben. Jag kunde hoppa förra vintern, men det var inte optimalt och inte det smartaste jag gjort. Jag hoppade ändå. Nu får jag tyvärr äta upp det, köra rehabilitering och få det att funka.

Hur går rehabiliteringen?

– Det känns som det är på rätt väg, men jag vill inte stressa och riskera att pusha på för mycket. Jag vill ha is i magen. Jag vill ge mig själv chansen att vara riktigt bra till OS nästa år. Jag vill inte kompromissa med den här säsongen. Det får bli lite som det blir. Jag försöker att inte tänka på att tävla eller att inte tävla. OS är det som är det viktiga målet. Kroppen får ta sin tid.

När hoppade du höjd senast?

– I december.

Hur är det att inte kunna tävla?

– Det är väldigt annorlunda över huvud taget. Det känns ganska skönt att jag har insett att jag inte kan tävla. Det blir mindre press och stress på mig själv. Det kanske hade funkat att tävla i sommar, men dels hade det inte blivit speciellt bra, sedan hade jag antagligen haft en sargad kropp efter säsongen. Jag har hållit på ganska länge nu, det är skönt att få lite andrum. Låta både kroppen och tävlingsmotivationen komma tillbaka i sin takt.

Vart befinner du dig just nu?

– Jag är på träningsläger i Italien med min träningsgrupp. Det är andra dagen på lägret. Vi är på Italiens olympiska anläggning, så det är bra med folk här. Det är skönt att få träna ute och i solen. Målet är att vara lite bättre när jag kommer härifrån, och inte mer sliten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet