Chris Froome bryter Spanien runt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Froomes Vuelta-dröm kraschad

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome siktade på att bli den tredje åkaren att vinna Tour de France och Vueltan samma år. I dag tog den drömmen slut i en krasch.

Redan efter ett par minuter kraschade britten men han tog sig tillbaka till klungan efter att bland annat ha fått behandling av läkarbilen. I den fjärde av sex tuffa stigningar blev Froome stående och tvingades släppa klungan i vad som beskrivits som den tuffaste cykeletappen någonsin med nästan 5 000 meter i klättring tätt packat på 138 km med mål i Cortals d'Encamp i Andorra-regionen.

”Det blev en tuff dag efter den tidiga kraschen”, twittrade Sky-stallet efter Froomes målgång som var 8.40 efter segraren. Han haltade ganska mycket efteråt och såg sliten ut.

Även den andra förhandsfavoriten Nairo Quintana tog slut, dock i den sista backen, och tappade tid.

Italienaren Fabio Aru tog hand om totalledningen efter flera ryck i den sista backen och jagar nu sin första seger i en Grand Tour (dit även Giro d'Italia och Tour de France räknas). Han blev tvåa på etappen bakom sin stallkamrat i Astana, Mikel Landa. Tvåa totalt är Joaquim Rodriguez, som ritat dagens bana, som inte orkade följa Aru uppför sista biten. Tidigare totalledaren Tom Dumoulin höll emot bra trots de extrema klättringarna och är trea totalt.

– Landa vann en fantastisk etappseger och jag lyckades avsluta bra vilket gör att vi kan vara lite lugnare nu, säger Aru till Eurosport.

Även i dag tvingades en cyklist bryta efter en kollision med en motorcykel med en kameraman. Tinkoff-Saxos Sergio Paulinho skrapade upp ena benet och tvingades sy 17 stygn på sjukhus. Tidigare har Tinkoff tappat spurtspecialisten Peter Sagan av samma anledning. ”Jag funderar på att plocka bort stallet från Vueltan”, twittrade stallets ägare Oleg Tinkov som även ville se en bojkott av arrangören ASO, som också har hand om Tour de France.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.