Blir attackerad av en haj

Uppdaterad
Publicerad

Under surftävlingen i Sydafrika ramlade australiern Mick Fanning av brädan. Då attackerades han – av en haj. – Jag trodde att han var förlorad, säger mamman Elizabeth Osborne till ITV.com.

Under en surftävling i Sydafrika ramlade australiske Mick Fanning av brädan. Surfaren började paddla tillbaka. På tv-bilder från den direktsända tävlingen kunde tittarna se en haj dyka upp.

– Plötsligt kände jag instinktivt att det var någonting bakom mig. Så började jag dras ner i vattnet, säger Mick Fanning enligt Daily Telegraph.

#klickfavoriter

Hajen hade fått tag i säkerhetslinan mellan surfarens ben och brädan.

– Jag hoppade bort. Den fortsatte attackera brädan och jag sparkade och skrek. Jag såg bara fenorna. Jag såg inga tänder. Jag väntade på att tänderna skulle komma mot mig, säger Fanning enligt tidningen.

Surfaren slog till hajen två gånger

– Jag kände hur den drog ner mig i vattnet. Sedan gick min säkerhetslina av så jag började simma och skrika. Jag fattar det inte, säger surfaren.

När motståndaren Julian Wilson såg vad som hände började han paddla ut för att komma till undsättning.

Men Mick Fanning plockades upp av en jetski och fördes i säkerhet.

Hemma i tv-soffan satt Micks mamma Elizabeth Osborne och följde dramat.

– Jag blev först livrädd. Jag kunde inte tro att det var sant. Jag reste mig upp och gick till tv:n för att jag kunde inte tro att det var sant. Jag trodde att han var förlorad. Jag försökte nästan dra honom ur tv:n men det fanns inget jag kunde göra, säger hon till ITV.com.

Hajattacken inträffade under finalheatet i världscuptävlingen J-Bay Open på söndagen.

Se bilderna ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#klickfavoriter

Mer i ämnet