Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Perseus Karlström rycker och tar hem VM-silvret i Budapest. Foto: Bildbyrån

VM-silver till Perseus Karlström i gång

Uppdaterad
Publicerad

Perseus Karlström följde sin plan till punkt och pricka.

Det räckte inte hela vägen till ett efterlängtat VM-guld – men väl till ett silver på 20 kilometer gång.

– Jag visste att jag var i min bästa form någonsin, det är helt otroligt, säger Karlström till SVT Sport.

Planen var att ta det lugnt från start och inte slösa så mycket energi den första milen för att sedan börja plocka placeringar under den andra halvan av loppet.

En strategi Perseus Karlström höll sig till. Han försökte inte hänga på när japanen Koki Ikeda gjorde ett tidigt ryck, i stället nöjde svensken sig med att hålla sig lugn i klungan på en fjärdeplats som bäst. Eller lugn och lugn, tempot var vrålhögt även i klungan. Faktum är att loppet var det snabbaste någonsin i ett VM.

– Det var jättejobbigt. Jag ville bara sluta efter halva loppet eftersom det gjorde så ont, säger Karlström till SVT Sport.

Ikeda rasade i listan

Efter 15 kilometer började han dock röra på påkarna på allvar. Inte lika snabbt som spanjoren Alvaro Martin som tagit över ledningen, men betydligt snabbare än Ikeda som inlett ett rejält ras i resultatlistan efter att ha gått ut alldeles för hårt.

Med tre kilometer kvar att vandra såg Karlström ut att ha säkrat en medalj då han och brassen Caio Bonfim öppnat upp en tio sekunder lång lucka till fyran Evan Dunfee.

Upp till ledande Martin var avståndet lika stort och även om Karlström försökte så lyckades han inte hinna ikapp spanjoren och fick till slut se sig besegrad med sju sekunders marginal.

”Han tacklade mig”

Däremot klarade han att lämna brassen bakom sig och vinna en silvermedalj – trots att han blev knuffad av Bonfim med tre kilometer kvar att vandra.

– Han tacklade han mig på insidan och tryckte mig ur rytm och sen blev det tufft. Men efter att jag fått kyla ner skallen vid sista vätskan så kom jag igång igen. Jag visste att han hade svårt att röra sig så jag trodde inte att han borde försöka hänga på när jag fick upp farten, jag tänkte att han borde vara smart och han var det, säger Karlström.

Ett litet lyft med tanke på att han har tre VM-brons sedan tidigare.

– Det är känslosamt, säger Karlström.

Dessutom satte han ett nytt svenskt rekord efter att ha gått i mål på 1.17,39.

– Det är en bonus. Jag visste att jag var i min bästa form någonsin, det är helt otroligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.