Foto: TT Nyhetsbyrån

10-6 – upplagt för ett nytt mirakel

Uppdaterad
Publicerad

Siffrorna på ledartavlen efter dag 2 är bekanta. Lite för bekanta om man minns vad som hände för två år sedan i Medinah, Chicago. Då vände Europa ett 6-10-underläge mot alla odds. Räkna med att amerikanske kaptenen Tom Watson kommer att hålla ett brandtal i omklädningsrummet i kväll.

Upplagt för en enkel seger för Europa imorgon? Nja, ett sådant påstående skulle kunna straffa sig . Det har det gjort förr.

– Det här är ingen ”walk in the park”, det här är inte över. Paul kommer att visa oss bilder och övertyga oss om det, säger Rory McIlroy om morgondagen.

Ryder Cup

USA var på nytt bäst i bästbollen i förmiddags, precis som igår morse. Men det är i foursome-spelet det klickar för amerikanarna. Tunga 0,5-3,5 idag betydde att Europa ryckte åt sig den där ledningen som Tom Watson fruktade.

– Vi spelade inte bra. Kanske var det ett misstag att låta Walker spela fyra matcher. han såg trött ut, erkänner Watson.

Europeiska debutanter imponerade

I första matchen imponerade franske debutanten Victor Dubuisson stort på nytt i hop med nordirländaren Graeme McDowell. Där var det aldrig något snack. Fem birdies på de åtta första hålen – något Rickie Fowler och Jimmy Walker inte kunde matcha.  De vann med 5/4.

Även McDowell intygar att trötthet påverkade i dag.

– Jimmy slog ett slag på det tredje hålet som inte många här i medicentret hade varit stolta över.

Även den andre rookien Jamie Donaldson visade upp stort spel ihop med veteranen Lee Westwood mot Zach Johnson och Matt Kuchar. De tog initiativet på det sjätte hålet och behöll det hela vägen (2/1).

Glädjande för Europa var att det topprankade paret, som misslyckades i går, tog chansen när de på nytt fick förtroendet. Sergi Garcia och Rory McIlroy vann redan första hålet och var hela vägen i förarsätet mot Hunter Mahan och Jim Furyk. Det blev 3/2.

Justins putt på 18:e viktig

Den enda matchen som blev riktigt spännande var den med den hetaste spelaren i hela tävlingen – Justin Rose. Men engelsmannen hade bränt sitt bästa krut med Stenson i förmiddags och fick kämpa med Martin Kaymer mot de unga hungriga amerikanska debutanterna Patrick Reed och Jordan Spieth.  Kaymer slog ett perfekt bunkerslag på det sista hålet som behövde vinnas. Rose satte birdien och snodde en halv poäng.

När Europa vände för två år sedan tändes ett hopp redan på lördagen i och med Poulters storspel med fem raka birdies.

Det gav hela laget energi. Det ville europeerna inte ge amerikanerna i dag.

– Att Justin satte putten på 18:e var väldigt viktigt för det gav dem ingenting, säger Graeme McDowell

– Mentalt hängivna, det är nyckeln imorgon, säger Rose om vad som blir viktigast för att inte släppa in USA i matchen.

Watson: Jag tror på dem

Tom Watson skruvade på sig betänkligt på presskonferensen och verkade lite självkritisk till sina beslut under de här två dagarna. Han var nerslagen men inte utslagen.

– Kanske tror ni att detta är över men jag tror verkligen inte det. Vi måste köra över dem och ta ut dem tidigt, säger Watson om vikten av att få en bra start i morgon.

– Jag sätter ut mina rookies först. Jag hoppas att de kan vända på steken. Debutanterna är ljuspunkten i vårt lag framtiden i Ryder Cup.

– Det finns en historia med 10-6-comebacker. Spelarna pratar redan om det. Jag tror på dem och de tror på sig själva.

Så spelas singlarna

Söndagens matchspel, Europas spelare först ut:

12.36 svensk tid: Graeme McDowell-Jordan Spieth.

12.48: Henrik Stenson-Patrick Reed.

13.00: Rory McIlroy-Rickie Fowler.

13.12: Justin Rose-Hunter Mahan.

13.24: Stephen Gallacher-Phil Mickelson.

13.36: Martin Kaymer-Bubba Watson.

13.48: Thomas Björn-Matt Kuchar.

14.00: Sergio Garcia-Jim Furyk.

14.12: Ian Poulter-Webb Simpson.

14.24: Jamie Donaldson-Keegan Bradley.

14.36: Lee Westwood-Jimmy Walker.

14.48: Victor Dubuisson-Zach Johnson.

Foursome lördag

Jamie Donaldson/Lee Westwood, Storbritannien-Zach Johnson/Matt Kuchar, USA, 2/1, Sergio Garcia, Spanien/Rory Mcllroy, Storbritannien-Jim Furyk/Hunter Mahan, USA, 3/2, Martin Kaymer, Tyskland/Justin Rose, Storbritannien-Jordan Spieth/Patrick Reed, USA, delad, Victor Dubuisson, Frankrike/Graeme McDowell, Storbritannien-Jimmy Walker/Rickie Fowler, USA, 5/4.

Bästboll lördag

Henrik Stenson, Sverige/Rose-Bubba Watson/Matt Kuchar, USA, 3/2, Donaldson/Westwood-Furyk/Mahan 4/3, Thomas Björn, Danmark/Kaymer-Reed/Spieth 5/3, Mcllroy/Ian Poulter, Storbritannien-Walker/Fowler delad.

Foursome fredag

Donaldson/Westwood-Furyk/Kuchar 2/0, Rose/Stenson-Mahan/Johnson 2/1, McIIroy/Garcia-Walker/Fowler delad, Dubuisson/McDowell-Bradley/Mickelson 3/2.

Bästboll  fredag

Stenson/Rose-Watson/Simpson 5/4, Stephen Gallacher, Storbritannien/Poulter-Spieth/Reed 4/5, Björn/Kaymer-Fowler/Walker delad, Garcia/McIlroy-Keegan Bradley/Phil Mickelson, USA, 0/1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet