Bragdguldet till Henrik Stenson

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson har haft ett fantastiskt år på golfbanan. Nu tilldelas han Svenska Dagbladets bragdguld 2016. ”Jättekul att få den här utmärkelsen efter ett fantastiskt år”, säger Stenson till SVT Sport.

Strax efter 13.00 kom beskedet om att 2016–års bragdguld går till golfaren Henrik Stenson, 40.

”Bästa säsongen i min karriär”

Motiveringen löd: ”För barriärbrytande bragd. Vunnen med iskyla och teknisk briljans efter historisk duell. Svenska Dagbladets bragdguld 2016 går till Henrik Stenson”

Bragdguldet

När Stenson ser tillbaka på sitt 2016 konstaterar han att han gjort sitt livs bästa säsong.

– Det är den bästa säsongen i min karriär som ligger till grund för det här och givetvis vinsten i The Open . Det har varit en pojkdröm att vinna en major och duellen som jag hade med Phil Mickelson där jag lyckades brotta ner honom efter två dagar ligger till grunden för utmärkelsen. Det är jättekul att få det här efter ett fantastiskt år, säger Henrik Stenson till SVT Sport.

Sanslös duell

I år blev Stenson förste svenske herrspelaren någonsin att vinna en major när han efter en sanslös duell mot Phil Mickelson tog hem British Open på Royal Troon i mitten av juli. Hans 20 slag under par är dessutom den lägsta scoren någonsin i i British Opens 156–åriga historia.

Bara någon vecka senare följde Stenson upp den historiska major–segern med att bärga ett OS–silver i Rio de Janeiro.

40–åringen avslutade sedan sin fantastiska säsong med att ta hem titeln som Europas främste efter att han avgått med totalsegern i Europatouren.

Stenson skriver historia

Nu har Stenson skrivit ytterligare ett nytt stycke svensk idrottshistoria sedan han som förste herrspelare i golf tilldelats bragdguldet.

– Jag är fantastisk nöjd med min säsong och vad jag lyckats med på golfbanan sedan är det ju givetvis kul att få uppmärksamhet och uppskattning även utanför sin egen idrott. Nu har ju i princip alla idrottare på nationell nivå uppmärksammat detta och det är jättekul att få en extra krydda på det, säger Stenson.

Det är blott andra gången en golfare får bragdguldet – 1995 fick Annika Sörenstam utmärkelsen.

sarah

Det här är Henrik Stenson

Född: 5 april 1976, i Göteborg.

Bor: Lake Nona, Orlando, Florida.

Familj: Frun Emma, barnen Alice, Lisa och Karl.

Klubb: Barsebäck Golf & Country.

Proffsdebut: 1998.

Världsranking: 4.

Största meriter: Seger i British Open 2016, 11 segrar Europatouren, 4 segrar PGA-touren, totalseger i både Fedex-cup och Race to Dubai 2013, totalseger i Race to Dubai 2016. Ryder Cup-vinster 2006 och 2014.

Övriga främsta majorresultat: Masters 14 (2014), US Open 4 (2014), British Open 2 (2013), PGA-mästerskapen 3 (2014).

Utmärkelser i urval: Jerringpriset 2013, Bragdguldet 2016.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet