Europa försvarade Ryder Cup

Uppdaterad
Publicerad

Europa gjorde det igen – för tredje gången i rad tog de hem segern i Ryder Cup. Och det var en debutant som fixade segern. – Det var en laginsats utan dess like, säger Henrik Stenson till SVT Sport.

Med ointagliga 14,5 poäng mot 9,5 säkrade Europa Ryder Cup för tredje gången på raken. De återstående matcherna spelades klart och segersiffrorna blev till sist 16,5 mot 11,5.

– En härlig laginsats. Det gick ju inte min väg i singeln i dag men jag får vara nöjd med mina insatser i veckan. Jag vinner tre matcher, säger Stenson till SVT Sport.

Ryder Cup

Segern blev klar när debutanten Jamie Donaldson gick fyra upp med fyra hål kvar att spela mot Keegan Bradley och därmed säkrade att Europa skulle nå de fyra poäng som räckte för ett oavgjort resultat – vilket innebär att de behåller pokalen.

Europa hade en 10-6-ledning inför det avslutande singelspelet och behövde fyra poäng för att säkra cupen. När Rory McIlroy och Graeme McDowell vann de två första matcherna fick laget vittring.

Men efter tre raka segrar blev det förlust i singelmatchen för Henrik Stenson. Svensken missade en en birdieputt från 1,5 meter på det 18:e hålet. Motståndaren från USA, Patrick Reed, var nära en eagle men lade bollen en decimeter från hålet.

– Det svider lite att missa en kort putt för delning här på sista, men det kan vi nog förbise ändå i det stora hela. Det är en laginsats utan dess like och vi vinner tillräckligt många matcher och det är det enda som betyder något i slutändan, säger Stenson.

Även Phil Mickelson och Matt Kuchar slog tillbaka för USA, men Martin Kaymer chippade in en eagle och tog Europas tredje poäng. Justin Rose tog en halv poäng innan rookien Donaldson avgjorde på det 15:e hålet.

USA gick ut starkt och ett tag ledde Europa bara två av tolv matcher, bland annat var Graeme McDowell riktigt illa ute i den första matchen mot en inspirerad Jordan Spieth, 21 år. Nordirländaren som tidigt fått uppgiften av Paul McGinley att gå förstabollen såg ut att inte ta tillvara på förtroendet från kaptenen.

Men en sanslös vändning gav till slut seger mot en tröttnade Spieth. En nyckelseger för Europa.

– Det var några riktiga mirakelvändningar, säger Stenson om hur det som såg mörkt ut första timmen vändes.

I morse, kändes USA som ett hot?

– Ja, absolut, Europa vände ju ett 6-10-underläge för två år sedan så man kan inte underskatta det. Och efter att jag hade spelat nio hål så såg det ju inte jättebra ut på tavlan. Det var några fantastiska vändningar för oss, att Graeme vänder sin match...han var tre ner ett tag och även Justin lyckades komma tillbaka från att varit fyra ner till att dela. Jag försökte ju också och lyckades ta min match til 18:e och ge det ett försök.

Varför är Europa bättre än USA, det har varit en dominans den senaste tiden?

– Ja, men samtidigt så om vi tittar i listan tillbaka så har USA vunnit fler, så vi är fortfarande efter, det är väl det vi får kämpa med att komma ikapp på totalen, säger Stenson som ändå försöker hitta förklaringar till Europadominansen.

– Vi har ett riktigt bra lag, vi gör återigen riktigt bra två första dagar och har en 4-poängs ledning inför singlarna, det är ju viktigt ju. Men jag vet inte riktigt, det går att spekulera mycket varför det är så...

Om du rankar din egen insats den här veckan då?

– Jag får väl ge mig själv en sjua.

Jasså inte bättre?

– Att vinna tre av fyra kanske är lite bättre men spelmässigt vet jag inte riktigt, men kanske är det bättre att inte spela absolut på topp, då kommer man tillbaka ännu hungrigare nästa gång.

Smolk i bägaren att du inte vann din egen match förstår jag men du firar väl ordentligt ändå?

– Jajamensan, det behöver du inte oroa dig för.

Hur firar ni då?

– Det blir nog fullt hålligång här uppe i lagrummet, det var det förra gången, kan inte tänka mig att det blir sämre ikväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet