Europa har fördel i det mentala spelet

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds Ryder Cup i skottland. – 700 miljoner från en hel kontinent har förväntningar – en tung börda eller en fantastisk inpirationskälla.

-Jag ser fram emot att spela imorgon, säger Henrik Stenson till SVT Sport och låter sig inte tyngas ner av trycket.

Nu är det upp till bevis för Stenson – i går gjorde han ett sista träningsvarv här på the Centenary Course i Gleneagles och i dag kräver många att världstjärnan levererar poäng till Europa.

Under ett Ryder Cup tävlar man inte bara för sig själv. En enorm press ligger på varje spelare att lbidra till sitt lag.

Ryder Cup

Det är vad det handlar om. Vem som kan använda trycket till sin fördel och vem klappar igenom?

Torsten Hansson är Henrik Stensons mentale coach och menar att det ofta är ganska tydligt om en spelare gillar trycket eller trycks ned av det.

-Det är definitivt ett mentalt spel. Det finns ju i den här sporten en hel del individualister som inte riktigt kommer till sin rätt när vi ska in i lagspel och andra tvärtom, säger Hansson om hur olika personligheter påverkar prestationen under en lagtävling med stor press.

-Du kommer som golfspelare aldrig utsättas för större mental press. Det kan alla spelare skriva under på. Man ska egentligen vara ledig veckan efter för man tar ju ut sig totalt, säger Perre Fulke, expertkommentator för Viasat som spelade i Ryder Cup på The Belfry 2002.

Under åren har vi sett många exempel på stora stjärnor som underpresterar när det kommer till spel för ett lag, som i Ryder Cup. Det största exemplet är kanske världens störste golfare genom tiderna Tiger Woods som aldrig riktigt motsvarat förväntningarna i kampen mellan kontinenterna.

Två andra spelare från USA , som är här på Gleneagles, har haft svårt att föra över sitt fantastiska spel som individuell golfare till prestation i ett lag. Jim Furyk har bara vunnit 9 av 30 matcher och Phil Mickelson har bara mäktat med 14 segrar på sina 38 matcher.

Bästa exemplet på motsatsen är glädjande  nog  en europé – britten Ian Poulter. Han blir närmast oslagbar när det vankas Ryder Cup. Han fick ett wildcard i år trots knackigt spel – för alla vet att han kommer att leverera.

Poulter har fått knyta näven på det där karaktäristiska sättet 12 av 15 matcher han spelat i Ryder Cup.

-Han älskar ju kampen man mot man. Han skulle egentligen inte ha spelat golf, han skulle ha  fäktats eller boxats, alltså rent mentalt.  När du står på tee med den mannen så känner du att energin har ökat med det dubbla mot en normal tävling, så han är livsfarlig i sådana här sammanhang, säger han om Poulters styrka.

Men hur är Henrik när det kommer till att gilla trycket?

-Han är bra. han trivs i sådana här sammanhang. Han trivs med att jobba mot något som är större. Det här är perfekt för Henrik, han brukar höja sig absolut, säger Hansson.

Och huvudpersonen själv, Henrik Stenson håller med sin coach.

– Det tycker jag väl att jag har jag visat genom årens lopp. Sedan är det inga garantier att det alltid funkar så men det ska bli kul att spela. Jag kommer ha en bra partner och han spelar bra, jag hoppas att jag kan backa upp honom, säger Stenson till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet