Norén stekhet – men Fitzpatrick drygade ut

Uppdaterad
Publicerad

”Moving day” kallas lördagen inom golfen. Det har rört sig på ledartavlan idag på Bro Hof men kvar i täten är ändå suveräne engelsmannen Matthew Fitzpatrick. Han leder stort, fem slag, före en het Alex Norén, som fick runt på 67 slag idag.

Titelförsvararen Alex Norén inledde bra med tre birdies. Men på 10:an och 11:an kom två raka bogeys . Svensken svarade med fyra raka birdies och satte en svår parpuu på det 18:e och fick en stor varm applåd av de många på läktaren. 22 600 personer fanns på plats runt banan i solen i dag.

De fick som sagt se en Alex Norén som till skillnad från tidigare dagar var vän med sin putter.

Nordea Masters

– Väldigt många bra slag, puttade mycket bättre idag, sa en nöjd Norén efteråt.

– Fyra birdies i rad tackar man för. Tre par 5:or där och träffar man fairway så, säger Norén om sin birdierad mellan hål 12 och 15.

Karlberg hoppas på magisk söndag

Rikard Karlberg fortsätter att visa god form. Fem birdies idag och två bogeys och göteborgaren är med i täten på -7.

-En bra runda men jag skulle vilja ha haft två till, sa Karlberg till SVT Sport.

– Synd att jag inte tog till vara på 12:an och 13:e bara och synd att jag inte fick i någon i slutet, men överlag är jag jättenöjd, fortsatte han.

Karlberg hoppas nu att hans trend med riktigt bra söndagar ska fortsätta. Han menar att han blir bättre och bättre under veckorna för att han lär sig banan mer och mer.

– Jag gör inget speciellt, jag lever bara på att jag kan banan bättre.

Fitzpatrick show

21-årige Matthew Fitzpatrick som gick ut i ledning hade det lite tyngre idag till en början. Inga birdies förrän 9:an men då kom två i rad. Sedan kom tre raka  på hål 13-15 och det som ett tag såg ut bli en tät leaderboard blev Fitzpatrick show. -15 och fem slags ledning före Alex Norén.

– Hans putter har ju varit helt fantastisk för honom idag. Han har ett fantastiskt tempo i puttningen, säger SVT:s expert Niklas Lemke om engelsmannens styrkor.

Och Fitzpatrick själv strålade efter rundan.

– Det var lite tufft första nio och då försökte jag bara hänga kvar liksom, sedan började det gå bättre. Närspelet gick ganska bra, sa han med ett leende.

– Det brukar inte vara min starka sida men gräset och underlaget gör att jag lyckas, förklarar engelsmannen, som hyllar banan på Bro Hof.

Nu kommer han gå tillsammans med Alex Norén i ledarboll imorgon. Han är medveten om att publiken inte kommer att heja på honom direkt.

– Nej, jag lär väl inte vara favoriten där ute imorgon. Alex är en bra kile så det kommer bli kul. Jag ska spela mitt bästa och se vad som händer.

Jensen bäst idag

Dagens bästa resultat hittills står dansken Lasse Jensen för. Sex birdies och inga bogeys i scorekortert. 66 slag idag och det var en nöjd dansk som mötte SVT efteråt.

– Det gick vägen idag, sa dansken som bemästrade vinden som börjar tillta på Bro Hof.

– Det blåser fram och tillbaka men man måste bara vänta med att slå vid rätt tillfälle, säger Jensenn, som idag gick tillsammans med landsmannen och betydligt mer rutinerade Thomas Björn.

Björn hade ett tips till Jensen.

– Han sa, gör samma sak imorgon igen, säger Jensen och ler.

Tävlingens leaderboard (Extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordea Masters

Mer i ämnet