Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Golfförbundet: Vårt beslut är inget evigt ställningstagande

Uppdaterad
Publicerad

Svenska golfförbundet bröt samarbetet med Henrik Stenson efter hans beslut att spela på LIV-touren.

Motiveringen: Att det är en stängd liga.

Stenson menar att beslutet är förhastat – och att ligans format kommer att förändras.

– Det kommer inte att vara en stängd liga på sikt, säger Stenson till SVT Sport.

I september beslutade Svenska golfförbundet att avbryta sitt samarbete med Henrik Stenson, då de inte längre såg honom som en förebild för svensk juniorgolf och paragolf. 

Beslutet grundade sig i att LIV-tourens stängda tävlingar inte rimmade med golfförbundets syn på tävlingsgolf.

Engagemanget består

När SVT Sport träffade Henrik Stenson i Saudiarabien, i samband med säsongens näst sista tävling på LIV-touren, uttryckte han sin besvikelse över hur förbundet resonerat. Han sa även att hans engagemang för juniorgolfen och paragolfen kommer att bestå.

– Inget ändras där, snarare växlar vi upp det, och det är något vi stöttar helhjärtat framöver också, säger Stenson som även kommenterar förbundets agerande.

– Beslutet är tråkigt givetvis, för vilken tour jag väljer att spela på tycker inte jag riktigt hänger ihop med de satsningar vi gör. Det får stå för dem.

”Kan falla ner”

Golfförbundet menar att LIV-touren är ett hot mot idén att det ska vara idrottslig prestation som gör att spelare tar sig till nästa nivå inom golfen.

Men Henrik Stenson själv menar att de missförstår LIV.

– På sikt ska det inte vara en stängd liga, det kommer att finnas sätt att kvalificera sig och det kommer vara relegering för spelare som kan falla ner. Det här är ju bara sjunde tävlingen på en första halv säsong. Vi är mitt i uppstarten. Allt är inte satt på sikt och där går man (golfförbundet) händelserna i förväg.

– En stängd liga är inget jag hade stått bakom, en stängd liga där spelare inte kan falla ur, det tycker inte jag heller är bra, säger Stenson.

”Det kan ju ändras”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

När SVT Sport berättar för Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson vad Stenson sagt svarar han så här:

– Det vi kan ta ställning till är ju situationen som den ser ut i dag. Hur det utvecklar sig vet ju ingen säkert. Det kan ju ändras från år till år. Vårt beslut är inget evigt ställningstagande, säger Håkansson.

– Vi ändrar vårt ställningstagande om förutsättningarna ändras. Vi menar att, som det ser ut nu med ett slutet system, så är det inte riktigt idrott. Men ändras något så ändras ju också kartan för oss, förtydligar Håkansson som är noga med att säga att beslutet inte har med Stenson som person att göra utan hur LIV ”förstör sportens logik”.

– Det här har ju skett inom fotbollen också med det föreslagna Super League. Sportens logik förstörs. Det är inte idrott längre.

”Kortsiktigt beslut”

En av de största stjärnorna som LIV har lockat till sig är Phil Mickelson. Amerikanen gillar inte alls hur Stenson behandlats av golfförbundet.

– Det är ett kortsiktigt beslut. Och ett respektlöst sådant med tanke på vad Henrik gjort för svensk golf. Jag tror att det blir svenska golfförbundet som kommer få skämmas till slut.

Men Mickelsons ord biter inte på Håkansson.

– Henrik Stenson är den störste hjälten vi haft. Det är inget snack om det. Men vi måste stå upp för det vi jobbar med, våra ideal. Mickelson får tycka vad han vill men han behöver ju inte ansvara för våra ideal, säger Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.