Luke Donald har ersatt Henrik Stenson som Europas Ryder Cup-kapten Foto: Bildbyrån

Henrik Stenson gör comeback på Europatouren – efter LIV-kritiken och petningen

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson är på torsdagen tillbaka på Europatouren – för första gången sedan han missade kvalgränsen i British Open i juli.

Det är en extra spänd tävling som väntar i Abu Dhabi.

– Han spelar uppenbarligen, så det verkar som att han tycker att det känns bra att vara med, säger Luke Donald som ersatt Stenson som Europas Ryder Cup-kapten.

Redan 2006 var Stenson med och fajtades om segern i Förenade arabemiraten men förlorade duellen med amerikanen Chris Di Marco.

Då var Abu Dhabi som hemmaplan för Stenson som i flera år bodde i emiratet. Under större delen av sin karriär har British Open-vinnaren 2016 startat tävlingsåret i Abu Dhabi.

Så sker även i år, men de känslomässiga svallvågor som svepte in över sporten förra året har inte lagt sig. Då valde Stenson och flera andra stora profiler att hoppa på den kritiserade, av Saudiarabien finansierade, LIV-touren.

Domslut i februari

Stensons val fick konsekvenser. En var att han omgående petades som kapten för Europas Ryder Cup-lag.

Den juridiska processen om ”avhopparna” ska få spela på Europatouren, numera officiellt kallad DP World Tour, avgörs i en domstol i London i nästa månad. Går domslutet emot LIV-spelarna kan de framöver inte samla rankningspoäng för att komma i fråga för Ryder Cup, som spelas utanför Rom den 29 september–1 oktober i år.

Veckans spel i Abu Dhabi och nästa veckas i Dubai kan vara Stensons sista besök på Europatouren på länge.

Luke Donald, som ersatte Stenson som Europas kapten, säger i en intervju med The Telegraph att Stensons närvaro i Abu Dhabi kan bli obekväm för den 46-årige svensken.

– Potentiellt. Det är väl bara en konstig situation? Men han spelar uppenbarligen, så det verkar som att han tycker att det känns bra att vara med.

– Ur min synvinkel kommer det att bli bra den här veckan, säger Donald.

Flera LIV-stjärnor i Abu Dhabi

Stenson är en av flera LIV-spelare i Abu Dhabi. Lee Westwood, Ian Poulter, Patrick Reed, Bernd Wiesberger och Richard Bland finns också på plats.

Stenson slår ut tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid, och går i samma boll som dansken Søren Kjeldsen och engelsmannen Paul Waring.

Övriga svenskar i startfältet är Alex Norén, Joakim Lagergren, Sebastian Söderberg, Marcus Kinhult, Alexander Björk, Mikael Lindberg och Jens Dantorp.

KLIPP: Flera stjärnor står på Stensons sida

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.