Foto: Rikard Lann

Hypen kring Ryder Cup fortsätter att växa

Uppdaterad
Publicerad

Ryder Cup har avgjorts 39 gånger tidigare men aldrig har det uppmärksammats mer än nu. Hypen kring golfmatchen är enorm runt om i världen.

– Det håller på att bli så stort som OS, VM i fotboll och Champions League-finalen. När du tittar på siffrorna över hur mycket media som är här och hur många åskådare som kommer hit och tittar runt om i världen, så är det här helt enkelt en av de största idrottshändelserna på planeten, säger Alex Thomas sportankare på CNN till SVT Sport.

Och det har verkligen arrangörerna här på Gleneagles verkligen tagit fasta på. Mediacentret är gigantiskt – och ändå är det trångt när närmare 2000 journalister från 22 nationer ska få plats.

Ryder Cup

Medieuppmärksamheten kommer givetvis ur ett intresse från publiken.

250 000 människor väntas komma till Gleneagles den här veckan och redan i dag under träningsvarvet var det stundtals hysteriskt kring de europeiska bollarna.

Bara på läktaren vid första tee ryms 3 000 personer. Det säger en hel del om hur stort suget är efter att uppleva den här tävlingen på plats.

– Ryder Cup är hur stort som helst, helt otroligt, det är som Super Bowl eller NBA-mästerskapen, säger Ian Bachelder, som kommit hit från USA för att iklädd stjärnbaneret heja fram USA.

-Känslorna svallar, det är fascinerande. Jag kan inte vänta till fredag, fortsätter han för att beskriva varför tävlingen är så hypad.

Vår svenske deltagare Henrik Stenson träningsspelade med Sergio Garcia, Ian Poulter och Justin Rose i dag och han märker också av att hypen kring tävlingen blivit allt större.

-Det känns som tävlingen växer lite för varje gång, det är det som är speciellt också. Det är vartannat år och det är mycket hype kring det sista veckorna inför tävlingen. Det kommer vara magiskt på fredag morgon på första tee, säger Stenson om hur tävlingen utveclats sedan hans första medverkan 2006.

Intresset har sina baksidor också. Träningsvarven tar lååång tid. I går tog 18 hål sex timmar att spela när fansen skulle ha sitt. Det var ungefär samma visa idag.

– Det var mycket folk visst. Jag har inte koll på hur många men det var mycket signering. Det tog tre timmar och en kvart att spela  10 hål . Vi är ute där ganska lång tid men gör många av fansen glada ialla fall, säger svensken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet