Stenson laddar om efter segern: ”OS ett stort mål”

Uppdaterad
Publicerad

British Open-segraren Henrik Stenson har kommit hem till Sverige. Majorsegern har så sakta börjat sjunka in, och ett av de stora målen framöver är nu OS i Rio. ”Det finns få saker som är finare än att representera sitt land på ett OS”, säger Stenson.

Det var i söndags som Henrik Stenson blev Sveriges första herrgolfare att vinna en major, när han tog hem British Open i stor stil. En vinst som blir mer och mer verklig för Sveriges golfkung.

– Det börjar väl smälta, det sjunker in lite mer för varje dag. Det är en pojkdröm som är uppfylld, sa Stenson på den presskonferens han höll under tisdagen på Barsebäck.

Om drygt en vecka är det redan dags för nästa stora tävling för Stenson, då PGA-mästerskapen avgörs. Men trots att en ny major är runt hörnet handlade, förståeligt, flest frågor om OS. Och Stenson siktar högt även där.

”Fokusera på de som är där”

– OS är ett av de stora målen, både som upplevelse och tävling. Det finns få saker som är finare än att representera sitt land på ett OS, säger Stenson.

Toppnamn efter toppnamn har den senaste tiden tackat nej till Rio-spelen, de flesta med hänvisning till zika-viruset. Senast i raden var världstrean Jordan Spieth som meddelade att han inte kommer till OS. Henrik Stenson tycker det är tråkigt för helheten att så många stjärnor tackat nej.

– Men det är upp till var och en. Jag tycker vi ska fokusera mer på de som är där, säger svensken, som förstår att han är en av favoriterna då han kommer vara högst rankad i världen av alla deltagare.

Stensons pik till svensk media

– Det tycker jag att jag borde vara. OS är något jag ser fram emot, och kan man sen leverera och förhoppningsvis få med sig en medalj hem i någon valör, guld är trevligare än silver, vore det roligt.

Stenson passade också på att pika den svenska mediakåren, sedan SVT frågat om han tror vinsten i British Open kommer ge ringar på vattnet för svensk golf.

– Ja, jag tror ju framför allt att journalistkåren behöver komma upp med nya frågor inför kommande majors, svarade Stenson med ett leende på läpparna, och syftade på alla frågor genom åren om när den första svenska segern i herrmajor skulle komma.

Fakta: Henrik Stenson

Ålder: 40 år, född 5 april 1976 i Göteborg.

Bor: Lake Nona, Orlando, Florida.

Familj: Frun Emma, barnen Alice, Lisa och Karl.

Klubb: Barsebäck Golf & Country.

Världsranking: 5.

Största meriter: British Open 2016, nio segrar Europatouren, fyra segrar PGA-touren, totalseger i både Fedex-cup och Race to Dubai 2013, Ryder Cup 2006, 2014.

Bästa placering i en major: Masters 14 (2014), US Open 4 (2014), British Open 1 (2016), PGA-mästerskapen 3 (2014).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.