Foto: TT nyhetsbyrån

McIlroy vann PGA-slutspelet – och 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

USA-tourens sista slutspelstävling i Atlanta blev en rysare, där särspel krävdes för att utse en segrare.

Efter fyra särspelshål stod till slut nordirländaren Rory McIlroy som slutsegrare, vilket innebär att han även tar hem hela slutspelet.

”Jag spelade verkligen bra i veckan och det kändes som att mitt spel föll rätt ut”, sade han i segerintervjun.

Rory McIlroy kommer länge minnas 16 hålet på golfbanan East Lake i amerikanska Atlanta.

På fjärde och sista rundan i PGA-slutspelets sista deltävling slog Rory McIlroy sitt andra slag på par 4-hålet, och från 125 meters håll kunde han höra från publikjublet att bollen rullat ned i koppen.

PGA-mästerskapen

Slaget hjälpte Rory till sex under par, tillräckligt för att ta sig till särspel mot amerikanen Ryan Moore (även han gick rundan på 64) och Kevin Chappell, som var i delad ledning inför rundan med två slag, men fick nöja sig med 66 slag.

”Otroligt”

Chappell föll bort i första särspelshålet, medan Moore och McIlroy följdes åt med par på banans 18:e och 15:e hål. Sedan, på det fjärde särspelshålet, var det dags för det 16:e igen.

McIlroy fick nöja sig med en birdie den här gången. Men Moore lyckades bara med par. Och slutspelsrysaren var avgjord. Otroligt!, sammanfattade McIlroy själv resultatet.

-Jag kunde inte kontrollera vad de andra gjorde, det enda jag kunde göra var att försöka att spela riktigt bra golf, säger han till NBC i segerintervjun och fortsätter:

-Jag vill bara gå ut och spela på det sättet som jag planerat.

Johnson spelade bort sig

Amerikanen Dustin Johnson som var i ledning efter de första två rundorna, hade delad ledning med Chappell efter tredje, och hade ett guldläge att ta hem hela slutspelet, spelade bort sig när det gällde.

Han föll på söndagen som en sten i tabellen. Efter en – jämfört med vad han tidigare presterat – katastrofal omgång på 73 slag slutade amerikanen på en delad sjätte plats och en andraplats i slutspelet. Trea i det sammanlagda slutspelet kom amerikanen Patrick Reed.

Ryan Moore fick plåster på såren efter särspelsförlusten när han tilldelades den sista platsen i USA:s Ryder Cup – framför storstjärnan Bubba Watson.

Fakta: USA-tourens slutspel

Fedex Cup omfattar fyra tävlingar. Spelarna får poäng utifrån resultaten i säsongens tidigare tävlingar och samlar på sig ytterligare poäng i slutspelet. Efter varje tävling stryps antalet deltagare.

Efter den andra tävlingen, TPC Boston, får 70 spelare vara med. I finaltävlingen får bara de 30 bästa på rankningen vara med. Till den sista tävlingen stryks tidigare intjänade poäng, alla 30 har en teoretisk chans att vinna sammanlagt i slutspelet och de fem första har allt i egna händer.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 292 miljoner kronor. Vinnaren får 10 miljoner, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner dollar. Dessutom har varje tävling 8,5 miljoner dollar i prispengar att fördela. Henrik Stenson vann totalsegern för tre år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PGA-mästerskapen

Mer i ämnet