Foto: Bildbyrån

Sörenstam om OS-avhoppen: ”En besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk golfs största stjärna genom tiderna är besviken på golfherrarna. Anledningen är avhoppen som duggat tätt inför OS i Rio. ”En besvikelse att inte de största stjärnorna representerar sitt land”, säger Annika Sörenstam till SVT Sport

När golfen är tillbaka i det olympiska finrummet efter 112 års frånvaro har fler än 20 herrar, däribland världens topp-4, sagt nej tack, Rio.

– Det är klart att det är en besvikelse att golfen inte får det stödet som golfen skulle ha behövt för att fortsätta i olympiska spelen. Däremot är jag jätteglad att se tjejerna, att de ser fram emot det.

Tidernas största golfspelare på damsidan, Annika Sörenstam med 10 majortitlar, har sedan 2009 varit ambassadör och jobbat hårt för att få tillbaka golfen på OS-programmet. Hon har försäkrat IOK om att stjärnorna kommer att komma till Rio.

– International Golf Federation har jobbat på det här i åtta år.

”Gjort vad vi kunnat”

Golf är garanterad att vara på OS-programmet i Tokyo 2020. Inget beslut är taget för 2024.

– Det kommer analyseras efter Rio. Ett beslut kommer att tas innan Tokyo. Jag känner att golfen har gjort vad ”vi” kunnat för att få in sporten, nu får vi se hur folk ser på det.

I och med alla avhopp är Henrik Stenson högst rankade spelare i tävlingen, amerikanen Bubba Watson är näst högst rankade.

– Det positiva är ju Sverige och Henrik med hans framgång nu i helgen. Man hoppas på att det ska vara positivt att ha den senaste Majorvinnaren i turneringen. Men det finns bra namn med, golfen lever inte bara på några namn. Det är en så pass stor sport. Vi får hoppas på att det inte påverkar resultatet, utan att det blir spännande. Att reaktionen mot golf är positiv, det är väl det de söker.

Vad säger du om Stensons möjligheter efter segern i British Open?

– De är ju jättestora. Hur han spelade nu i helgen var fantastiskt. Han har visat otroligt bra form. Och nu har han fått det lilla extra bra självförtroendet. Det kommer verkligen att hjälpa. Vi har stora chanser på en guldmedalj. Det vore otroligt skoj.

Vad säger du om Anna Nordqvists och Pernilla Lindbergs chanser?

– Det är samma där. Om man tänker på Anna, hon vann nästan US Open. Vi hade nästan två majorvinnare inom loppet av några veckor. Anna visar också storform. Pernilla har sakta men säkert klättrat på världsrankingen. Jag vet att hon är laddad.  Det som är bra är att golfen är stor i Sverige, och det har satsas de sista fyra åren, för att vi ska skicka det bästa laget. Det är mycket som ligger bakom med förberedelser och annat. Det är klart att man blir stolt, och hoppas att spelarna spelar bra där nere. 

Stenson och Bubba Watson är högst rankade på herrsidan. Är det realistiskt med två svenska medaljer, en på dam- och en på herrsidan?

– Ja, varför inte. De är ju topprankade, och de visar bra form just nu. Det har mycket med attityd när man åker dit också, och de har pratat om OS länge och är väldigt  laddade. Det tycker jag är extra kul, och de har stödet hemifrån också.  

Vad framförallt i Henrik Stensons spel från British Open gillade du?

– Han var så otroligt säker, han långa spel från tee till green var spektakulärt, det var felfritt. Han gjorde inte många misstag. Att kunna slå Phil Mickelson när Mickelson spelar som bäst, och sätta banrekord tjugo under par och slå Tiger Woods. Och en sextiotrea, som bara en annan haft tidigare i golfhistorien. Det är stort. Det är otroligt att komma ut där med pressen. Vi har alltid haft den här magiska grejen; varför kan inte en svensk kille vinna en major. Nu har vi brutit den trenden. Han kände säkert press inom sig, men han visade inte det. Han var väldigt stabil.

Vem ska bära den svenska flaggan under invigningen?

– Oj, det vet jag inte. Det finns många bra kandidater. Jag hade gärna gjort det!

Känner du saknad över att du inte fick göra ett OS?

– Jag önskar att det hade funnits tidigare, absolut. Det är klart att jag är jättenöjd med min karriär och vad jag har åstadkommit. Nu är det kul att nästa generation får chansen. Jag tycker det här är stort för golfen.  Om man tittar tillbaka så hade det varit kul att få spela för en guldmedalj och få representera Sverige.

Skulle du byta ut någon eller några av dina tio majors mot ett OS-guld?

– Ja, det skulle jag nog göra. Jag skulle inte byta ut alla, men om man skulle kunna byta någon, så skulle jag göra det. 

Stenson sa idag att han skulle vilja bära Sveriges flagga vid OS-invigningen.

– Det kan jag förstå. Det skulle vara en superära. Det är något som man är väldigt stolt över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.