Jordan Spieth i en klass för sig Foto: TT Nyhetsbyrån

Spieth darrade men ändå i suverän ledning

Uppdaterad
Publicerad

Med två hål kvar såg det ut som Jordan Spieth skulle kunna gå ut med sju slags ledning på söndagen men då kom första tecknet på nervositet från den 21-åriga amerikanen. Ut i skogen, en missad halvmetersputt och en dubbelbogey. Trots det samlade han ihop sig och räddade par från ett besvärligt läge på 18:e och leder med fyra slag.

– Jag tittade på resultattavlan väldigt lite idag, inte riktigt förrän i slutet. Jag har samma plan i morgon. Jag kommer inte att tänka på att jag är i ledning. Jag har två majorvinnare bakom mig och det kommer inte att bli lätt, men jag är i en position jag är nöjd med, säger Spieth om läget han befinner sig i.

Diskussionen på sociala medier har hela dagen varit. Spieth har förstört spänningen? Ingen kan nå honom på söndag etc..  Men nu när scorekorten är signerade kan vi konstatera att det trots allt blir en spännande sista dag på Augusta som vanligt. Fyra slag är inte omöjligt att hämta in. Minns Nick Faldos seger 1996 när Greg Norman tappade en sexslagsledning.

The Masters

Kanoner jagar

Och det är inte vilka som helst som jagar där bakom. Justin Rose är fyra bakom, och Phil Mickelson är fem bakom. Dessutom jagar världsettan och forne ettan ihop 10 slag bakom. Rory McIlroy går med Tiger Woods  och som SVT:s expert säger ”Räkna med att de käkar taggtråd” i sin jakt på Spieth.

Men Rory tror inte att Spieth tappar greppet, som nordirländaren gjorde 2011, då han själv tappade en fyraslagsledning.

–Han har redan upplevt detta en gång. Jag tror att han har lärt sig och han lär göra det bättre än vad jag gjorde, säger McIlroy

Spieth började annars dagen i lite lugnare tempo än brukligt vad gäller birdiemakandet. Han var på par efter åtta hål och först efter 13:e var han tre under. När han sänkte sin birdie på det 16:e hålet var han 18 under par. Det är bara en annan spelare som haft de siffrorna i tävlingens historia. Tiger Woods när han vann 1997. Nu var 21-åringen från Dallas, Texas, på samma röda siffror med 20 hål kvar!

Även om han signerade för -16 var det ett rekord. Det är den bästa scoren efter 54 hål någonsin. Ray Floyd och Tiger Woods har haft -15 tidigare.

”Jag redde ut det”

– Om du hade berättat för mig att jag skulle göra sju birdies i dag, på lördag, då det är tänkt att vara svårare, skulle jag har kallat dig galen. I  ledning vill du gärna minimera misstagen, vilket jag inte gjorde så bra i dag men jag redde ju ut det, säger Spieth om sitt varv.

Nu väntar alltså en fantastisk söndag där kanonerna bakom ynglingen lär skjuta vilt för att störa Spieth.

– Det är en stor ledning men Augusta brukar ha en vana att slänga saker upp och ned de sist nio hålen så nyckeln för mig är att vara med i slagläge med nio hål kvar imorgon, säger Justin Rose till BBC.

– Det här är det bästa scenariot du kan be om som professionell golfspelare . Du drömmer om att spela sent på eftermiddagen på Augusta och ha en möjlighet att vinna. Om jag kan spela en bra förstania imorgon, kan jag förhoppningsvis vara imed och slåss de sista nio, säger Mickelson om hur han ser på morgondagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet