Foto: TT Nyhetsbild

Stenson flyr från stormen till Chicago

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson lämnade under fredagen orkanen Irma och Florida. Han tog med sig familjen tidigare än planerat till Chicago för evakuering och så småningom tävling.

– De blev i dag evakuerade tidigare än planerat. Han tog med sig familjen innan de stänger alla flygplatser, säger Stensons assistent Sarah Skönby till SVT Sport.

Svenske golfstjärnan Henrik Stenson är en av 51 miljoner människor som lever i orkanen Irmas drabbade områden. Han valde under fredagen ihop med hustrun Emma och sina tre barn att fly för stormen till Chicago, där han mellan den 14-17 september spelar BMW Championship.

De planerade egentligen att åka på måndag, men valde i stället att evakuera huset så gott de kunde och lämna tidigare för att ta första bästa flyg. De ville inte ta några risker.

– De slog upp masonit för fönstren och skyddade det som gick att skydda. De plockade undan utemöbler och andra grejer som behövde surras fast eller tas in, säger assistenten Sarah Skönby.

”Kände sig inte oroliga”

Stenson och övriga i hans familj hann dock inte bli särskilt oroliga. De lämnade staden i rätt tid innan Irma, som befaras vara den värsta stormen på 100 år på 300 kilometer i timmen, anländer till Florida.

– Jag tycker att det är jättetråkigt för alla människor som finns där. Det är väldigt mycket jobb, men jag tycker inte att de kände sig oroliga, säger assistenten.

”Hoppas att något finns kvar av mitt hus”

Stensons golfkollega Jonas Blixt är också en av de drabbade i staden. Han har i likhet med Stenson försökt säkra huset, men med sandsäckar för att det förhoppningsvis ska stå kvar när han kommer tillbaka. Han lämnar på lördag Jacksonville för evakuering i San Diego eller New York hos vänner till familjen.

– Om det nu finns några sandsäckar kvar att köpa vill säga. Jag har bott här sedan 2011. Vi i Jacksonville har haft enorm tur på senare år. Nu vänder vinden. Det kommer att hända grejer här, säger Blixt till NWT och fortsätter:

– Det kommer att smälla på bra här men så länge jag överlever går allt att bygga upp igen. Jag och syrran ska evakuera på lördag. Jag hoppas det finns något kvar av mitt hus när jag kommer tillbaka.

”Kommer åtminstone vara i säkerhet”

Pernilla Lindberg håller också vanligtvis till i Florida, men behöver inte oroa sig för sin egen eller familjens säkerhet, då hon i veckan tävlar i Indianapolis och därefter åker vidare till Frankrike för spel i Evian Championship.

– Självklart är jag orolig för Irma, men samtidigt så är jag i Indianapolis för veckans tävling och har min sambo med mig här. Vi flyger härifrån till Evian på söndag, så vi kommer åtminstone att vara i säkerhet. Nu kan vi bara hoppas att alla som är kvar i Florida och att vår lägenhet kommer att klara sig bra också, säger Lindberg till SVT Sport.

”Gjorde huset så redo vi kunde”

Även David Lingmerth tar flyget från Florida.

– Jag och frun flyger upp till Kansas City för att träffa hennes familj några dagar och undvika ovädret. Vi gjorde vårt hus så redo vi kunde, men man vet ju aldrig hur hårt området kommer bli träffat, skriver David Lingmerth i ett meddelande till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.