Stenson lämnade USA-tourens slutspel med en knäskada. Foto: TT

Stenson drar sig ur – knäskadad

Uppdaterad
Publicerad

Han tog nyligen OS-silver i Rio. Men i första deltävlingen i USA-tourens slutspel kastar Henrik Stenson in handduken på grund av knäskada. ”Jag måste bryta den här veckan och få en tid för en magnetkameraundersökning av knät”, säger OS-silvermedaljören till tourens hemsida enligt TT.

Det har varit en intensiv period för svenske golfstjärnan Henrik Stenson. Med både en historisk majorseger i British Open och ett historiskt OS-silver i Rio under sommaren, tog det stopp för svensken i USA-tourens slutspel, rapporterar AP.

”Hade låg energi”

Medan flera av hans konkurrenter vilat sig i form efter att de nobbat OS i Rio, har det varit precis tvärtom för Stenson som tävlat intensivt. Inför touren erkände svensken också att hans ”energi var låg” men att han ändå trodde att han skulle spela bra.

– Jag har inte rört en klubba på en vecka, och senast som jag spelade var sista dagen på OS. I dag har jag tränat och bollen gick lyckligtvis både uppåt och framåt, så jag har fått de positiva besked jag ville ha, sa han skämtsamt på en presskonferens i tisdags.

Men starten på hösten blev tung för världsfyran. Han gjorde tre bogeys, en dubbelbogey och en trippelbogey på det första varvet på Bethpage-banan i New York. Med sina 74 slag, tre slag över par, var han långt ifrån täten.

Tävlingar återstår

Därefter meddelade han att det var färdigspelat för honom och att han drar sig ur tävlingen i väntan på en magnetröntgen.

Stenson har fortfarande tre slutspelstävlingar kvar i Fedex-cup (som han vann 2013) och Ryder cup, som avgörs de närmaste veckorna.

40-åringen har sedan tidigare haft problem med sitt högerknä, som han opererat. Meniskoperationen som gjorde i slutet av 2015, var i förebyggande syfte för att hålla smärtorna borta under det här året.

– Skadan på mitt högra knä, som jag opererade i december, har blossat upp igen, säger Stenson enligt AFP.

Blixtrade till för Blixt

Svenske Jonas Blixt finns med i toppen av första ronden, men hade en trög start han också. Efter nio hål var han tre slag över par efter bland annat en dubbelbogey.

Men sen blixtrade det till. De resterande hålen satte han en eagle och fyra birdies. Det ger honom en delad sjundeplats, två slag efter tätduon Patrick Reed, USA, och skotten Martin Laird – när cirka halva startfältet har spelat klart.

David Lingmerth, som också var med i OS, gick runt första ronden på 72 slag. Han gjorde 15 par. En viss skillnad mot både Stenson och Blixt, som hade åtta var.

Tävlingens fjärde svensk, Freddie Jacobson, hade också ett slag över par efter två birdies och tre bogeys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.