Stenson lämnade USA-tourens slutspel med en knäskada. Foto: Bildbyrån

Slutfirat för Stenson som nu siktar på PGA-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Han har druckit champagne ur British Open-pokalen och bär nu med sig OS-silvret i fickan. Efter sommarens framgångar på golfbanan är det dags för Henrik Stenson att ladda om för USA-tourens slutspel.

”Energinivån är låg, men jag tror att jag fortfarande kan spela bra”, säger han.

Flera av Stensons konkurrenter avstod från OS och har haft tid att ladda om efter sommarens hektiska spelschema till USA-tourens slutspel, Fedex Cup, som startar på torsdagen på Bethpage State Park-banan i Farmingdale, New York.

Den svenske världsfyran har försökt konservera formen från Rio, där han slutade tvåa, genom att vila.

– Jag har rört en klubba på en vecka, och senast som jag spelade var sista dagen på OS. I dag har jag tränat och bollen gick lyckligtvis både uppåt och framåt, så jag har fått de positiva besked jag ville ha, sade han skämtsamt på en presskonferens i tisdags.

Ingen medalj på Ica

Stenson tog med sig OS-silvret till Bethpage.

– Men det var bara för att min puttningstränare ville se den. Sen kom det någon mer och kollade på den och när supportrarna såg vad vi tittade på visade jag förstås upp den även för dem. Nu ligger den i min ficka. Annars är jag inte sån att jag tänker springa runt med den i livsmedelsaffären. Jag är lite blygsammare än så. Men visst är det coolt att ha fått den i första OS-golftävlingen på 112 år.

Henrik Stenson och tourslutspelet är en framgångsrik kombination. Han vann 2013 och kom tvåa i fjol, då han inledde med två andraplatser. I år spelas premiärtävlingen på Bethpage-banan.;

– Den passar mitt spel bra, för den är tuff. Alla tuffa banor brukar passa mitt spel eftersom det då handlar om fairwayträffar och greenträffar. Och när jag spelar bra missar jag sällan fairway på utslagen och mina mellanlånga järn är stabila så jag når green.

– Och nästa vecka spelar vi i Boston, där jag vunnit tidigare. Så det är spännande tider.

Jakt på miljoner

Det som skulle kunna ligga Stenson i fatet är hans hektiska spelschema i somras då han tog Sveriges första majortitel på herrsidan, British Open, och sedan laddade upp för OS.

– I fjol tog jag det lugnare under sommaren och kom fräschare till Fedex Cup än många andra som då troligen kände sig som jag gör nu. Men trots att energinivån är låg tror jag att jag kan spela bra. Fedex Cup kan bli roligt om man kommer igång bra.

Han säger att British Open-segern krönte hans karriär och att han druckit champagne ur pokalen Claret Jug, och planerar att göra det fler gånger under året. Men nu tänker han inte njuta mer av sommarens framgångar, för nu börjar jakten på slutspelstiteln och segerbonusen på 10 miljoner dollar.

Fakta: USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, innehåller fyra tävlingar som spelas i augusti-september. Spelarna får poäng utifrån resultaten i säsongens tidigare tävlingar och samlar på sig ytterligare poäng i slutspelet.

I finaltävlingen får bara de 30 bästa på rankningen vara med. Till den sista tävlingen stryks tidigare intjänade poäng. Omseedningen gör att alla 30 har en teoretisk chans att vinna sammanlagt i slutspelet och de fem första har allt i egna händer.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 292 miljoner kronor. Vinnaren får 10 miljoner, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner dollar. Dessutom har varje tävling 8,5 miljoner dollar i prispengar att fördela. Henrik Stenson vann totalsegern för tre år sedan.

Årets tävlingar:

25–28 augusti: Bethpage State Park, Farmingdale

2–5 september: TPC Boston, Norton

8–11 september: Crooked Stick GC, Carmel

22–25 september: East Lake GC, Atlanta

Ställningen inför slutspelet:

1) Jason Day, Australien, 2 735 poäng

2) Dustin Johnson, USA, 2 701

3) Adam Scott, Australien, 2 063

4) Russel Knox, Skottland, 2 001

5) Jordan Spieth, USA, 1 965

Svenska placeringar:

14) Henrik Stenson 1 387

47) David Lingmerth 859

67) Fredrik Jacobson 714

100) Jonas Blixt 572

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.