Henrik Stenson har fått smak på mer efter förra årets framgångar. Här med OS-silvret från Rio. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Stenson: ”Har fyra-fem år kvar på karriären”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson ser tillbaka på det mest framgångsrika året i sin golfkarriär och ser samtidigt slutet på karriären. ”Jag kanske har fyra, fem år kvar”, säger Stenson, 40, till SVT.

Henrik Stenson befinner sig i Stockholm för att gå på Idrottsgalan i Globen, där han är nominerad i klasserna bästa prestation och årets manlige idrottare. Han ska även ta emot Bragdguldet. Dessutom är han tillsammans med Sarah Sjöström favorit att ta hem Radiosportens klassiska Jerringpris.

Under fjolåret vann Stenson British Open (golfkännare säger bara The Open), den förste svenske herrgolfaren som tog hem en major, och blev tvåa i OS i Rio, ett publikt genombrott för det svenska golfstjärnan.

– Det kanske blir några fler selfies nu, ler Stenson, 40.

Slutvarvet på British Open rankar han som det bästa han åstadkommit på en golfbana. Det var en oförglömlig duell med Phil Mickelson som med 47 år är sju år äldre än Stenson som umgås med tanken på att sluta på elitnivå även om det ligger ett par år fram i tiden. 

British Open-bucklan med som sällskap

– Jag kanske har fyra, fem år kvar på karriären och försöker kunna göra den här sällskap med ytterligen någon tung titel säger Stenson i SVT:s Gomorron och sneglar på British Open-bucklan som han har med sig till studion.

– Det blir en hundraprocentig satsning under de åren. Det handlar om vilket avtryck jag kan ge på min karriär. Jag har uppnått det jag vill inom golfen. Nu vill jag vinna igen.

Världsfyran Stenson, som i Sverige tävlar för Barsebäck, har varit proffs sedan 1999 och känner att andra saker har fått stå tillbaka för den framgångsrika golfkarriären.

– Man kan spela länge som golfare men det är inget man orkar göra hela livet och sedan kan jag vara med barnen och göra roliga grejer som man kanske missat på vägen, funderar Stenson och har även tankar på en ledargärning inom golfen.

– Jag vill kunna hjälpa till med nästa generation och utveckla svenska spelare, säger Stenson och understryker att han har många projekt på gång.

– Det är ingen större risk att jag blir sysslolös.

Efter Idrottsgalan hastar Stenson vidare till Abu Dhabi för säsongsdebuten på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.