Henrik Stenson väljer att lämna Europatouren. Foto: TT

Henrik Stenson hoppar av Europatouren – efter jätteböter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Europatouren bötfällt flera spelare på LIV-touren hoppar den svenske stjärnan Henrik Stenson av Europaspelet. Han har fått böter på minst 6,45 miljoner kronor.

– De gav mig inget annat val, säger Stenson.

Det var under gårdagen som Europatouren (DP World Tour) meddelade att man bötfäller 26 spelare, inklusive Henrik Stenson, för spel på den konkurrerande LIV-touren, som finansieras av Saudiarabien.

Det var ordentligt tilltagna böter på melllan 160 000 kr till 1,3 miljoner kronor för varje enskilt regelbrott.

– Det är tråkigt att det gått så här långt. Men det är vad det är och det var verkligen inte oväntat. De gav mig inget annat val så jag har avslutat mitt medlemsskap, säger Stenson till Golf Digest.

Det har varit infekterat mellan Europatouren och LIV-touren ända sedan starten förra sommaren och Stenson trodde att det skulle gå att behålla kaptensrollen i Europas Ryder Cup-lag men den blev han fråntagen. Han släpper nu tankarna på Europatouren.

– Jag känner inte riktigt att det kommer att göra någon nytta att gräva för djupt i det här.

”Har inte räknat på böterna”

Stenson har fått böter på mellan 645 000 kr till  970 000 kr för varje LIV-deltävling han ställt upp i. Stenson har ställt upp i tio LIV-tävlingar och räknar man bara det lägsta beloppet i varje tävling handlar det om 6,45 miljoner kronor.

– Jag har inte räknat på bötesbeloppet men det är en ansenlig summa, medger Stenson.

Stenson kommer heller inte att medverka vid Scandinavian Mixed-tävlingen som spelas på Ullna golfbana om en månad där han tillsammans med Annika Sörenstam varit ansiktet utåt.

– Jag kan se tillbaka på 23 år på Europatoren  och jag vet att jag avslutade den med att gå runt på 64 slag och det är inte det värsta sättet att ta adjö, säger Stenson och tänker på när han blev åtta i Dubais tävling ”Desert Classic” i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.