Henrik Stenson och Justin Rose tog revansch i bästbollen. Foto: TT

Stenson och Fitzpatrick på USA-jakt

Uppdaterad
Publicerad

Europa har fått vittring på USA – och är ute efter en ny mirakelvändning i Ryder Cup.

Henrik Stenson bildar par med 22-årige debutanten Matthew Fitzpatrick när spelet fortsätter med foursome i dag.

För fyra år sedan, i det senaste mötet på amerikansk mark, stod Europa för ”Miraklet på Medinah” i en sanslös vänding under sista dagens spel. I årets Ryder Cup på Hazeltine har Europa i alla fall ätit upp halva det 4–0-försprång som USA hade efter de första foursomematcherna.

Leaderboard (extern länk)

Efter den imponerande amerikanska uppvisningen där kom en urstark europeisk comeback i bästbollarna. USA leder med 5–3 efter första dagen och Europa är med i matchen igen.

– De europeiska spelarna visade varför jag är så stolt över dem. De visade enormt mycket vilja och krigaranda som såg till att ta dem tillbaka in i matchen, säger Europa-kaptenen Darren Clarke om storspelet under eftermiddagen.

Fenomenal Stenson

Henrik Stenson och Justin Rose – succéduo tillsammans för två år sedan – inledde med att förlora mot Jordan Spieth och Patrick Reed i foursome, bara för att senare ta revansch på samma par i bästboll. Framförallt Stenson spelade fenomenal golf och låg bakom att Europa tog sin första poäng i årets Ryder Cup.

I dag väljer Clarke att dela på Stenson och Rose i de inledande foursomematcherna, där de i stället får ta varsin debutant under sina vingar. Stenson spelar med engelsmannen Matthew Fitzpatrick – mot Brandt Snedeker och Brooks Koepka – medan Rose bildar ett helengelskt par tillsammans med Chris Wood.

Fientlig stämning

Första dagens spel på Hazeltine hade det mesta. Stämningen på banan är också något alldeles extra när USA efter tre raka Ryder Cup-förluster är ute efter att bryta Europas dominans. De europeiska spelarna får utstå en hel del från Minnesota-publiken – alltifrån rena psykningar till jubel vid missade slag. Vissa skulle kalla stämningen osportslig. Rory McIlroy kallar den fientlig.

– Det här är min andra Ryder Cup i USA och den här är definitivt mer fientlig än den på Medinah, säger nordirländaren.

Han satte punkt för Europas starka bästbollspel genom att sänka en eagleputt på 16:e hålet. McIlroy bugade två gånger mot den amerikanska publiken innan han knöt näven i en vildsint segergest.

– Redan innan jag slog putten ville jag sätta ett utropstecken för vårt spel på eftermiddagen, jag funderade ärlig talat på firandet redan innan jag slog putten, säger han.

– Det är en fientlig miljö där ute och jag ville att alla som ser oss ska veta hur mycket det här betyder för oss, både för mig personligen och för oss som lag.

Fakta: Dagens foursomematcher

14.35 (svensk tid): Rickie Fowler/Phil Mickelson-Rory McIlroy/Thomas Pieters

14.50: Brandt Snedeker/Brooks Koepka-Henrik Stenson/Matthew Fitzpatrick

15.05: Jimmy Walker/Zach Johnson-Justin Rose/Chris Wood

15.20: Patrick Reed/Jordan Spieth-Sergio Garcia/Rafa Cabrera Bello

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.