Foto: TT Nyhetsbyrån

Lingmerth i täten efter andra rundan

Uppdaterad
Publicerad

Både Lingmerth och Stenson hann gå klart andra varvet på PGA-mästerskapen i Wisconsin innan den avbröts på grund av åskoväder. David Lingmerth svarade för en rivstart och var tre under par efter fem hål och i två slags ledning innan han började svaja. Efter ett berg och dalbane-artat varv är svensken fortfarande i täten i årets sista major. Henrik Stenson spelade upp sig rejält (-6) och har häng inför helgen.

Leaderboard PGA-mästerskapen >>>

– En väldigt bra känsla men det finns bra scorer att göra där ute och jag tror inte min ledning varar så länge, sa Lingmerth efter sin runda.

PGA-mästerskapet

Senare avbröts andra varvet av PGA-mästerskapen i Wisconsin på grund av åskoväder och kommer att upptas vid 14-tiden. När spelet avbröts var det dubbelt australien i topp – Jason Day och Matt Jones delade då ledningen och har bara några hål kvar att spela av andra rundan.

När spelet sedan återupptogs fortsatte framför allt Jones att spela bra. Australiensaren leder på sju slag under par, två före Day och ytterligare två före Lingmerth som ligger på en delad fjärdeplats.

– Jag spelade jättebra. Jag puttade riktigt bra. Min fart på greenerna har varit riktigt bra. Det är fantastiskt att leda en major. Jag har varit i ledningen på ”vanliga” tourtävlingar, men det är en annan grej med en major. Jag ska bara ha kul. Jag är rätt avslappnad på golfbanan, säger Jones, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Lingmerth visar form

De som inte tidigare i år har lärt sig namnet David Lingmerth i golfvärlden, de blir påminda hela tiden den här veckan. Efter gårdagens fina varv (-5) hyllades han av världstvåan Jordan Spieth. Kanske hämtade Lingmerth  kraft av det för han inledde med tre birdies omgående idag.

En spelare med såpass lite rutin av de riktigt stora tävlingarna brukar allt som oftast gå på en plump förr eller senare även när de spelar bra. Lingmerths tapp kom på hål 7 där han tvingades droppa och noterade en dubbelbogey på det 200 meter långa par 3-hålet. Dubbeln följdes av två bogeys och det såg mörkt ut.  Men Lingmerth kom igen.

Fem birdies på sista nio gör att han slutade på på -2, 70 slag  och när han signerade scorekortet var han i ensam ledning på sju under par.

Ändå inte nöjd med bollträffen

– Det var en bra dag för att gå lågt. Jag såg nio under framför mig. Önskar att jag hade gjort det men jag hade för många dåliga slag, säger Lingmerth om förutsättningarna på morgonen när han spelade.

Trots sju under par och en riktigt bra start på tävlingen är svensken lite missnöjd med sina slag.

– Jag behöver gå till rangen och hitta min bollträff lite bättre för imorgon. Men jag är ändå verkligen nöjd med hur det har gått så här långt, säger svensken, som gör sin blott fjärde start i en majortävling..

Stenson gjorde också åtta birdies

En som före dagens varv såg ut att få det svårt att ens få spela helgen var Henrik Stenson. Världsnian hade 76 slag igår men kom ut som en ny golfare idag.  Han klättrade som en raket i resultatlistan. Fem under par första nio följdes upp med ett under på sista nio. Svensken med sin 66-runda gick från 102:a plats till  22 plats i skrivande stund.

Stenson var ett tag åtta under par och såg ut att gå mot dagens bästa score. Men två bogeys på 7:an och 8:an (hans 16:e och 17:e) förstörde de chanserna.

– Vinden vände på tee på 7:an så jag spelade hålet betydligt längre. Lämnade en 10 metersputt där och bollen gick hålkant ut. Men annars gjorde jag inte mycket fel utom att missa fairway på 8:an, säger Stenson om sin fina runda.

– För att skjuta tio slag under par och slå banrekordet så måste du verkligen ha tur med allt. Jag hade en bra chans att gå på åtta slag under par, vilket hade varit fantastiskt. Men samtidigt, sex slag under par är också ett bra resultat och framför allt såg det till att ta mig tillbaka in i tävlingen.

Även Carl Pettersson klarade, som sista man, kvalgränsen och får spela vidare senare i dag.

Tangerat majorrekord av doldis

En som höll hela vägan var japanen Hiroshi Iwata, som inför 18:e hålet hade ett majorrekord på gång. Om han hade gjort birdie hade det betytt 28 slag på sista nian och 62 slag för rundan. Så lågt har aldrig någon gått på en major. Japanens 63-runda skjutsade upp honom 115 placeringar till en åttonde plats! 24 andra spelare har gått en majorrunda på 63 slag.  Iwata är definitivt en av de minst namnkunniga. Iwata har bara seplat i tre majors tidigare och har aldrig klarat cutten. Han spelar normalt på Japan-touren och är rankad 102 i världen.

Lingmerth i majortävlingar

2015:

Masters: -

US Open: -

British Open: 74.

2014:

Masters: -

US Open: -

British Open: -

PGA: -

2013:

Masters: -

US Open: 17.

British Open: -

PGA: Missade kvalgränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PGA-mästerskapet

Mer i ämnet