Foto: TT Nyhetsbyrån

Tynander: ”En ny sheriff i stan”

Uppdaterad
Publicerad

Som de säger i Texas – det är en ny sheriff i stan. Jordan Spieth, 21, är det bästa som har hänt golfen på flera år. Den ende som varit i närheten av ett liknande genomslag är Tiger Woods, när Spieth gick i lekskolan.

När Tiger Woods, även han 21, vann Masters 1997 talades det om att golfen aldrig skulle bli densamma. Visst blev det så – Tiger dominerade länge och skapar fortfarande rubriker.

Men ikväll är det fest i Texas. Det är där de firar. Jordan Spieth är den näst yngste i historien att vinna Masters, slagen av Tiger med fem månader, och jag tror hans framtid ser minst lika ljus ut som Tigers, med skillnaden att Jordan Spieth har en ännu större potential att bli ännu populärare. Killen har allt; han ser ut som grannens pojk, han är snäll och omtänksam, han tar hand om sin sjuka syster, han ser bra ut, han gillar country och kan dessutom spela golf som ingen annan i världen just nu. Snacka om att de sponsorer han skrev kontrakt med i januari nu dansar på borden.

The Masters

Segern är inte oväntad. Jag twittrade Jordan Spieth som mitt tips redan i tisdags, och formen var det inget fel på; seger, tvåa, tvåan, i de tre starterna inför turneringen. Och nu ännu en seger. Han passerar därmed Henrik Stenson och blir ny tvåa på världsrankingen. Spieth har bara spelat två Masters men gick i ledarboll i båda och är nu alltså en vinnare, efter andraplatsen i fjol.

En extra tanke även till hans caddie Michael Greller som är en vän till familjen och som en gång hoppade in som caddie när Spieths förstaval skadade sig. Greller som är mattelärare och nu kan räkna hem en bra bit över en miljon kronor för veckans arbete, och varför inte; det är mycket tack vare Greller som Spieth har lyckats behålla kylan och inte låtit tankarna vandra i drömmar om en grön kavaj.

Vinsten ger motsvarande 15 miljoner kr men är värd det tiodubbla i sponsorintäkter. Ändå är prestigen det Spieth uppskattar allra mest, förstås.

 Rory McIlroy hade chansen att vinna en career grand slam, men nådde inte fram. Nu tror jag ändå att han lyckas, han är bara 25.

 Just McIlroy och Spieth är de två nya härskarna, det är de två vi kommer att se duellera framöver, precis som alla tidigare generationer haft sina drömpar. Tänk Woods/Mickelson, Norman/Faldo, Watson/Nicklaus, typ.

 Det blir sköna möten framöver.

Henrik Stenson 19:e, trots febern förra veckan. Med en hetare putter hade han utmanat om en plats bland de tre. Blev 19:e.

Jonas Blixt bra i tre rundor, men 28:a. Klart godkänt men han var sur efteråt – med all rätt.

Nu återstår det att se om arrangörerna petar i hur banan ser ut för att slippa se ännu en segrare 18 slag under par. Det gillar de inte.

Men vi som var på plats för att se Jordan Spieth har svårt att klaga.

Det var en bra vecka.

Om ett år är vi på det igen. Och den unge sheriffen från Texas spelar säkert ännu en ledarboll. Han brukar ju det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet