Foto: TT Nyhetsbyrån

USA bröt sviten – vann Ryder Cup

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson inledde det avslutande singelspelet i Ryder Cup med att bekvämt besegra Jordan Spieth. Men USA blev numret för stort i de flesta övriga matcherna och Ryan Moore kunde till slut säkra en amerikansk Ryder Cup-seger. ”För en vecka sen visste jag inte ens att jag skulle vara med här”, säger Moore.

Med ointagliga 15 poäng mot 10 säkrade USA sin första Ryder Cup-seger sedan 2008. Segern blev klar när amerikanen Ryan Moore vann sin match mot Lee Westwood på deras sista hål. Därmed säkrade Moore att USA skulle nå de fem söndagspoäng som räckte för att nå 14,5 totalpoäng och säkrad totalseger.

– Jag kan inte smälta det som nyss hände. Jag försökte göra mitt bästa, och se till att inte svika mitt lag. Att stå för den avgörande poängen i Ryder Cup är helt otroligt, säger Moore.

Ryder Cup

De återstående matcherna spelades klart och segersiffrorna blev till sist 17 mot 11.

När singelspelet inleddes på söndagen ledde USA med 9,5 poäng mot Europas 6,5 och det skulle krävas en smärre bragd för att européerna skulle hämta ikapp.

De första singelmatcherna av totalt tolv stycken gick också Europas väg efter att Europa-kaptenen Darren Clarke valt att sätta sina största stjärnor i de inledande matcherna.

”Jag spelade riktigt bra”

I den andra singelmatchen gjorde Henrik Stenson upp med amerikanske stjärnan Jordan Spieth och svensken drog definitivt sitt strå till stacken. Efter att ha hamnat i ett tidigt underläge växlade Stenson upp med birdies på de åttonde och nionde hålen.

Stenson fortsatte att imponera över de sista nio hålen och säkrade hela singelspelets första seger när Spieth – i underläge med två hål – gav upp efter att ha slagit i vatten på det sextonde hålet. 

– Jag spelade riktigt bra golf i dag. Jag slog många kvalitetsslag och fick igång puttern i dag. Jordan är en svår motståndare, han var en helt annan spelare i dag jämfört med i går, när han inte spelade så bra, säger Stenson till TT.

Även Thomas Pieters och Rafa Cabrera Bello vann sina matcher mot J.B. Holmes respektive Jimmy Walker.

Bekväma amerikanska vinster

Men det var i de avslutande singelmatcherna som USA säkrade totalsegern mot de mindre meriterade européerna.

Brooks Koepka, Zach Johnson och Brandt Snedeker tog alla bekväma segrar under de avslutande matcherna.  

Efter tre raka Ryder Cup-titlar får Europa därmed lämna över pokalen till sina amerikanska kollegor.

Det var okej med Stenson, som ändå var nöjd med veckan.

– Det är ett extremt stort event, även om det är lite ”halv-zoo” här emellanåt, men det är en fantastisk sammanhållning och stämning under veckan, säger han till TT.

Om två år, 2018, arrangeras tävlingen av Europa, på banan Le Golf National i östra Frankrike.

Så slutade singelmatcherna

Vinnare i fetad text – resultat i parentes.

Patrick Reed – Rory McIlroy (1 upp)

Jordan Spieth – Henrik Stenson (3&2)

J.B. Holmes – Thomas Pieters (3&2)

Rickie Fowler – Justin Rose (1 upp)

Jimmy Walker – Rafa Cabrera Bello (3&2)

Phil Mickelson – Sergio Garcia (lika)

Ryan Moore – Lee Westwood (1 upp)

Brandt Snedeker – Andy Sullivan (3&1)

Dustin Johnson – Chris Wood (1 upp)

Brooks Koepka – Danny Willett (5&4)

Matt Kuchar – Martin Kaymer (1 upp)

Zach Johnson – Matt Fitzpatrick (4&3)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet