SVT-experten Magnus Grahn inför SM-finalen Kristianstad-Alingsås: ”Det blir ett ställningskrig mellan landets två bästa lag.” Foto: Bildbyrån

Grahn: ”Bästa SM-finalen på 10 år”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-experten Magnus Grahn menar att SM-finalen Kristianstad-Alingsås kan bli den bästa på tio års tid. ”Det känns oerhört spännande och ovisst, det är de två absolut bästa lagen under serien”, säger Grahn.

Trots SM-guldet ifjol var Alingsås inte bland storfavoriterna denna säsong. Men nu är man i final igen, med ett ganska okänt lag.

Kristianstad, är svensk herrhandbolls nya storklubb. Man har ett publiksnitt nära 5 000 åskådare och förbundskapten Ola Lindgren som tränare. Lagets senaste SM-guld är dock från 1953.

elitserien i handboll 2014-2015

Vilken matchbild förväntar du dig?

– Ställningskrig mellan landets två bästa lag. Jag tror att Alingsås vill sätta nivån på försvarsspelet med ett aggressivt tufft spel, med mycket kontringsspel.

– Kristianstad vill hålla Alingsås på halster och äta sig in i matchen, sakta men säkert. De vill dra fördel av sin fysiska styrka och sin bredd. Har de någon spelare som inte lyckas kan de byta in en ny, och fortfarande hålla en hög nivå.

Kristianstad var favorittippat före säsongen och vann elitserien överlägset.

Hur tror du det går?

– Alingsås vinner med något mål. De har krossat allt motstånd i kvartsfinal och semifinal. De hade en halvjobbig match mot GUIF, i övrigt har de varit klart överlägsna i alla sina matcher.

– Kristianstad har fått slita mer med fem tuffa matcher mot Hammarby, och fyra tuffa matcher mot Ystad. Alingsås har haft en något bättre form under slutspelet, därför håller jag dem som en liten favorit. Jag tror att de vinner med något mål.

Alingsås blev mästare både 2009 och 2014. Ändå pekas man sällan ut som blivande guldlag i tipsen.

SVT-experten Magnus Grahn om Alingsås...

...styrkor: ”Laget och ett fantastiskt bra försvarsspel, som genererar i extremt bra kontringar. Där är de överlägset bäst i hela landet. Kryddar man med en målvakt som heter Mikael Aggerfors förstår man att Alingsås är riktigt bra. De har en hysterisk form och har varit otroligt bra i slutspelet. De har kanske visat den bästa formen av alla lag.”

...svagheter: ”De saknar skyttekapacitet utifrån, och ibland har de svårt att göra mål i luften i anfallsspelet.”

SVT-experten Magnus Grahn om Kristianstads...

...styrkor: ”Fysiskt starka, ett väldigt bra försvarsspel och en brad trupp med många bra spelare. De är väldigt starka i sina kontringar när de får till defensiven. Ett fysiskt starkt lag.”

...svagheter: ”Kontringsspelet har inte varit optimalt under våren. Kristianstad var extremt bra i höstas när de hade 20 raka matcher utan förlust. Under den sviten fungerade kontringsspelet prickfritt. Under slutspelet har kontringsspelet varit en svaghet. De kan ibland köra fast i anfallsspelet, och saknar en plan B. De har själva målat ut sig till den stora favoriten, de är den stora favoriten, och har varit sedan serien började. Den pressen kan vara en svaghet.”

Grahn inför damernas SM-final: ”Fortfarande storfavoriter”

Damernas handbollsfinal spelas mellan Sävehof och Skuru. SVT sänder finalen från Scandinavium i Göteborg 24 maj. Skuru besegrade Västerås Irsta med 3-0 i sin semifinal. Sävehof var i brygga efter underläge 2-0 i matcher mot Skövde, reste sig och vann med 3-2.

– Sävehof fortfarande storfavoriter. De bör vinna matchen lätt, till slut, med 6-7 mål. Jag är ändå nyfiken på att se om unga, hungriga Skuru kan sätta press på Sävehofs rutinerade manskap.

Vilken matchbild förväntar du dig?

– Jag tror på ett vilt krigande Skuru under första halvlek. Den ungdomliga entusiasmen samt bra målvaktsspel gör att Skuru kan klamra sig fast under första halvlek. Men tyvärr tror jag att erfarenheten, kunnandet och kompetensen blir avgörande för Sävehof i andra halvlek, där de vinner ganska enkelt med sex till sju mål.

SVT-experten Magnus Grahn om Skurus...

...styrkor: ”Carin Strömberg som har tagit på sig en ledarroll i laget som har varit fantastisk. Hon har verkligen burit sitt lag till den här SM-finalen och gjort det på ett fantastiskt sätt. Både i sitt försvarsspel och i sitt kontringsspel, men också i sitt anfallsspel och att leda andra. Hon har vuxit ut till en jätte i Skuru.”

...svagheter: ”De kanske inte har den bredd som man behöver för att slå Sävehof i en SM-final. Den ungdomliga entusiasmen kan vara till en fördel, men jag tror bredden och orutinen är en svaghet i det här läget.”

SVT-experten Magnus Grahn om Sävehofs...

...styrkor: ”Erfarenheten, många matchvinnare, har varit här förut, hungriga på att vinna igen. Det är många som gör sin sista match. Det i kombination med matchvinnare som Ida Odén, Jenny Alm och Johanna Bundsen gör att Sävehof egentligen inte har några direkta svagheter. Det är bara styrkor i det här laget.”

...svagheter: ”De svagheter som finns i Sävehof är att de vacklade lite i semifinalserien mot Skövde när de kom under press. Något vi inte känt igen under de sista 5-6 åren i Sävehof. Det finns luckor i delar i det breda försvarsspelet att utnyttja. Skövde gjorde det förnämligt. Kan Skuru komma i de attackerna finns det svagheter i Sävehofs försvarsspel att utnyttja.”

Handbollens tio senaste SM-finaler, herrar:

2014: Alingsås-Lugi 24-22 (spelades i Malmö)

2013: Drott-Kristianstad 28-27 (Göteborg)

2012: Sävehof-Kristianstad 29-21 (Stockholm)

2011: Sävehof-Guif 35-18 (Göteborg)

2010: Sävehof-Drott 30-28 i förlängning (Malmö)

2009: Alingsås-Guif 29-26 (Stockholm)

2008: Hammarby-Sävehof 35-29 (Göteborg)

2007: Hammarby-IFK Skövde 34-22 (Stockholm)

2006: Hammarby-Sävehof 34-31 (Göteborg)

2005: Sävehof-IFK Skövde 27-26 (Stockholm)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elitserien i handboll 2014-2015

Mer i ämnet