Helge Freiman gjorde det bra i landslaget när han fick chansen. Blir GUIF-spelaren årets slutspelsprofil? Foto: TT Nyhetsbyrån

”Alla åtta lag kan stå i final”

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby ska försöka rubba IFK Kristianstad i skånelagets lejonkulan med 5 000 vilt skrikande fans. Första kvartsfinalmötet lagen emellan sänds direkt i SVT1 lördag från 15.50-17.50 – Jag har väntat på det här likt ett barn väntar på jultomten på julafton, säger SVT Sports handbollsexpert Magnus Grahn.

Årets slutspel i herrhandbollen ser på förhand ut att bli lika dramatiskt som ifjol. Då vann Drott SM-guld efter ett sekunddrama och en imponerande vändning sedan Kristianstad haft ledningen med 14-9 i paus.

– Det väntar ett lika ovisst slutspel i år. Vi har några tunga favoriter i Kristianstad. Trots att de ”bara” kom tvåa får de gälla som favoriter, säger Grahn, som här blickar framåt mot slutspelet.

Grahn om kvartsfinalerna:

Guif-Redbergslid

”Det är ett Guif som står som seriesegrare, lite överraskande att de vann, sett till förhandstipsen. Trots skadeproblem har Guif tagit sig samman och haft en hysterisk form sedan jul. Guif har seglat upp som en klar outsider för att vinna sitt första SM-guld.

Redbergslid har precis som Guif överpresterat i år, och tagit sig till sitt första slutspel på många år. RIK har många unga spelare som i lugn och ro har kunnat ligga i bakvattnet. Redbergslid kan, även om det låter konstigt, slå ut Guif. Jag tror dock att Guif vinner den här kvarten.”

Grahns tips: 3-1 till Guif

Kristianstad-Hammarby

”Kristianstad är favoriter. Men Hammarby kan överraska och slå ut Kristianstad. Det som talar för Kristianstad är att de har en enorm bredd på sina niometersskyttar och att har en fantastisk målvakt i Dan Beutler. Beutler har blivit bättre och bättre under året. Hans erfarenhet från åren i Bundesliga kan fälla avgörandet för Kristianstad. Hammarby har några otroligt bollskickliga spelare i Martin Dolk, Josef Pujol och en härlig spelare i Richard Hanisch. Hammarby kan överraska, men jag tror Kristianstad vinner.”

Grahns tips: 3-1 till Kristianstad

Alingsås-Malmö:

”Alingsås ska vinna ganska enkelt om man ser till årets statistik. De har även vuxit in i serien och blivit bättre och bättre. De har ett  fantastiskt försvarsspel och en fantastisk målvakt i Mikael Aggefors. Alingsås tokkontrar på allt i och med ett bra försvarsspel.

Alingsås är klara favoriter och bör vinna med 3-0 i matcher. En allvarlig skada på Linus Persson talar lite mer mot Malmö, men oklart hur länge han är borta. Det blir svårt för Malmö om Linus Persson är borta i alla kvartsfinaler. Men Malmö har många spelare som varit med tidigare, har ett rutinerat lag blandat med ungdomlig entusiasm, därtill har man en coach i Magnus Andersson som har bra fingertoppskänsla och som gjort ett fantastiskt jobb i att sluta tabellsexa.”

Grahns tips: 3-0 till Alingsås

Lugi-Sävehof

”Den på papperet tuffaste bataljen. En helt vidöppen kvartsfinal. Lugi, som inför serien tippades sluta etta eller tvåa, ställs mot ungdomliga nya Sävehof. Jag har tippat 3-2 till Lugi, men det kan lika gärna bli till Sävehofs favör. Lugi har samlat på sig lite erfarenhet, gjort några slutspel och dragit lärdom av det. De har en väldigt bra trupp och en väldigt bra målvakt i Espen Kristensen. Ett ganska komplett lag, med ett storvuxet försvar. Sävehof har sin ungdomliga entusiasm. Man har vigt hela det här året till att jobba in fler unga, nya spelare, som vuxit enormt. Sen har Sävehof någon sorts tradition att alltid vinna i slutspel. På det har de Magnus ”Bagarn” Johansson som coach med massor av rutin. Han har vunnit SM-guld med RIK och mängder med SM-guld med Sävehofs damer. Han vet vad man behöver göra för att ta sig långt i ett slutspel.”

Grahns tips: 3-2 till Lugi

Magnus Grahn om…

…publikfesten: Vi kommer få se enorma publikfester. Kristianstad har 5 000 åskådare varje match och lapp på luckan. Kristianstad blir en motor i slutspelet som gör att det kommer vara fullt i Eskilstuna. Det kommer vara mycket folk i Lund, fullsatt i Alingsås och i Eriksdalshallen. Det kommer aldrig ha varit så mycket folk på ett handbollsslutspel.

…vem som blir slutspelets sprofil: Helge Freiman i Guif. Han har varit så otroligt bra under det här året. Han fick också chansen i testlandslaget och gjorde det jättebra.   

…vem som blir slutspelets målvakt: Dan Butler. All den erfarenhet han har från den tuffaste ligan, tyska Bundesliga. Han vet exakt i vilken nivå han behöver komma upp och hur han behöver prestera. Han blir väldigt viktig för Kristianstad och blir kanske den som kommer kröna hela slutspelet.

…slutspelsgenombrottet: Jag tror Alingsås Jesper Konradsson kommer få sitt stora genombrott i det här slutspelet. Han har mognat rejält. Han var bra under fjolårssäsongen men sen när edt drog ihop sig för slutspel fallerade han lite.

…vem som vinner tränarkampen: Kristjàn Andrésson i Guif kommer nog få flest röster om att ha gjort det bästa jobbet under serien och under slutspelet. Han har presterat enormt mycket med den sköra trupp Guif ändå har.

…skyttekung i slutspelet: Olafur Gudmundsson i Kristianstad vinner skytteligan. Allt annat skulle förvåna mig. I sina bästa stunder är han den överlägset bästa spelaren i elitserien. Han har dock sviktat på slutet, det ryktas om att han ska ut i Europa. Men han borde vinna skytteligan.

Handboll på SVT i helgen

Lördag 12 april 15.50-17.50 i SVT1/SVTPlay – Kristianstad-Hammarby, kvartsfinal 1 herrarnas elitserie

Söndag 13 april 15.50-17.55 /SVTPlay – Skuru-Eslöv, kvartsfinal 3 damernas elitserie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.