Graviditeten kan göra Alshammar ännu bättre

Uppdaterad
Publicerad

Therese Alshammar väntar sitt första barn i början av juni. Med ny specialanpassad träning siktar hon på att vara tillbaka på de stora mästerskapen – ännu bättre.

– Jag hoppas den här träningen kommer göra att jag får bättre och effektivare simteknik, säger simstjärnan till SVT.

Sportspegeln har som ensam media fått träffa den svenska simstjärnan under hennes sista träningsläger på ett bra tag. På Teneriffa i skuggan av Mount Teide har tekniken slipats med motstånd som aldrig förr.

Hon är nu mer än halvvägs in i graviditeten och dom långa stenhårda passen där kroppen pressades till sitt yttersta  är sen läge borta. Träningen är nu kravlös, god hälsa är det som räknas, men väl i vattnet finns nu också ett ypperligt tillfälle för teknisk utveckling.

Tränar isolerade muskelgrupper

– Tanken är hela tiden att jag måste vara mycket effektivare på min teknik nu när jag är större i vattnet, för att ta mig fram överhuvudtaget. Så jag paddlar väldigt mycket  och använder bara  armtag eller isolerade muskelgrupper för att öva upp styrkan och tekniken där, säger Alshammar.

En träning som kan ge positiv effekt när hon gör comeback efter graviditeten.

– Jag hoppas det kommer göra att jag får en bättre och effektivare simteknik. Om man sen kommer tillbaka till sin vanliga tävlingsvikt så upplevs det lättare att ta sig fram i vattnet och det vore ju  positivt, säger den blivande mamman med ett leende.

Therese Alshammar gjorde internationell mästerskapsdebut  som ryggsimmare under EM i Sheffield 1993. Under sina 20 år i landslaget har den idag 35-åriga simstjärnan simmat hem smått otroliga 71 mästerskapsmedaljer på EM, VM och OS. Vilket gör Alshammar till Europas främsta simmare genom tiderna, men mästerskapshistoriken speglar också en verklighet där en favorittippad Alshammar nu under två OS i rad fått sitt mästerskap förstört.

Vill snabbt vara tillbaka

Du har upplevt framgång och motgång i din simkarriär. Har du någon gång känt att, nej nu får det vara nog och övervägt att sluta?

– Nej jag har nog inte det. Det här är nog lustigt nog det närmsta jag har kommit till att sluta tävla eller träna., eftersom jag för första gången i mitt liv har haft dagar då jag inte har tränat.

När ser du dig själv vilja vara tillbaka på högsta nivå?

– Lustigt nog så har jag en naiv tro att det ska gå väldigt snabbt . Just också för att nu kan jag inte ta i så pass mycket som jag önskar att jag kunde göra på träningarna. Jag tänker att jag kommer vara väldigt sugen på att göra det redan i juni, att ta ut mig max direkt.

– Men sen vill jag att det ska vara en annan tid i mitt liv just nu och att det får ta den tid det tar, men till hösten så skulle det vara väldigt roligt om jag kunde börja tävla igen, berättar Alshammar.

Tvekar om OS i Rio

Hon drömmer om att på nytt stå på startpallen i internationella tävlingar.

– Jag älskar simning och hoppas alltid kunna fortsätta med det men att ha familj är också en stor dröm så får jag ha båda kommer jag nog förhoppningsvis vara en lyckligare människa.

Men hon tvekar om att ställa upp i OS i Rio 2016.

– Det driver inte mig mer än någon annan tävling. Det är klart att det låter och ringer alltid lite högre i folks öron med ett OS än ett VM, men för mig så är ett VM precis lika stort i simvärlden som ett OS. Jag hoppas att vara med på fler internationella tävlingar, absolut ett EM och VM till och sen får vi se om det blir ett OS.

Och att 35-åriga Alshammars kropp ska hålla för kommande mästerskap anser hennes tränare i Schweiz, Gennardi Touretski, inte vara några problem.

Hoppas ha många år kvar

– Vi kommer att få njuta av henne under lång tid framöver, säger den legendariske ryske tränaren till SVT.

Alshammar, som flyttade från Australien till Schweiz efter OS i London, uppskattar att Touretski inte ser ålder som ett problem.

– Han är en av de första som sagt att karriären är ”endless”. Att det finns hur många möjligheter som helst och att det inte finns några gränser. Det är bra för mig att hör det. För gemena man tycker att man är rätt gammal när man är över 30. Visst, jag är ju äldre än de flesta och simning är en ung idrott, men bara för att man slår igenom tidigt säger det inte emot att man kan hålla på länge också, säger Alshammar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.