Foto: TT Nyhetsbyrån

Gueorgiou missade kontroll och guld

Uppdaterad
Publicerad

VM-medaljören i herrarnas medeldistan i orientering blev överraskande norrmannen Olav Lundanes efter att favoriten från Frankrike, Thierry Gueorgiou, diskvalificerats.

Fransmannen gick i mål som segrare men strax efter målgången kom beskedet att han fråntas guldet. Han hade nämligen helt missat den sjätte kontrollen och därför inte genomfört loppet korrekt. 

Gueorgiou, som är sambo med svenska guldmedaljören Billstam, skulle i och med dagens seger ha tagit sitt åttonde VM-guld på distansen.

Orienterings-VM 2014

Istället kan nu norrmannen Olav Lundanes titulera sig som världsmästare på distansen. Silvret gick till schweizaren Fabian Hertner och bronset till Oleksander Kratov från Ukraina som är bosatt i Sverige.

Svenska herrarna medaljlösa

Dagens medeldistans gav inga svenska medaljer på herrsidan trots att damerna kammade hem två.

Bäste svensk blev Gustav Bergman på nionde plats, han lyckades inte lika bra som förra året då han tog brons på distansen.

– Är jättebesviken. Det här var ett av mina sämsta medeldistanslopp i år. Började okej men tappade bort mig på väg till femman. Det var tre-fyra brantkanter där som man inte märkte när man sprang över, sade Bergman till TT efter loppet.

Även Johan Runesson och Anders Holmberg fick problem när de var på väg till den femte kontrollen. Runesson slutade på 16:e plats medan Holmberg blev 33:a.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2014

Mer i ämnet