Guldtränaren ger allt – och tar inget betalt

Uppdaterad
Publicerad

För två år lämnade han Hammarby Bandy efter att ha lotsat laget ända till SM-guld.

Nu är han tillbaka i klubben som han älskar. Och han jobbar gratis.

– På grund av klubbens dåliga ekonomi så har ju spelarna fått gå ner i lön. Då hade det känts väldigt fel för mig att komma hit och begära betalt, säger Magnus Brodén till SVT Sport.

Han blev kontaktad i  mitten på januari sen den tidigare tränaren, Göran Rosendahl, hoppat av. Och Magnus Brodén tvekade inte att tacka ja. Trots Hammarbys minst sagt usla ekonomi. Han får viss ersättning för förlorad arbetsförtjänst (Brandmästare i Motala). Men han tar inte ut något tränararvode.

Nya sponsorer

Han insats har gett gensvar hos såväl supportrar som sponsorer.

– Det är roligt när man får höra att mitt engagemang faktiskt har bidragit till att vi fått några nya sponsorer också. Det var inte mitt syfte med att jag återvände. Det var i första hand bara för att jag ville hjälpa klubben med mitt arbete som tränare...utan betalning.

Han är inbiten hammarbyare sen barnsben. Trots att han är östgöte, från Motala.

– När jag var yngre fick jag farsan att skjutsa mig till Stockholm för att se Hammaby spela fotboll. Och jag stod alltid i klacken på Söderstadion.

Känslan för klubben sitter i. Och det har naturligtvis varit underbart att få vara tränare Hammarby bandy, säger han.

Städare på mornarna

Han har sitt lilla kontor i massageutrymmet intill omklädningsrummet i Zinkensdamms slitna lokaler. Han är först på plats på mornarna, vid åtta-tiden. Han och materialförvaltarna hjälps åt med att städa alla utrymmen. Och tar också han om tvätten. Hammarby bandys ekonomi tillåter inte någon städhjäp.

– Det är inga problem för mig att hjälpa till. Visst har jag mycket att ta hand om på dagarna. Men nog hinner jag med att jobba med städningen också.

Hammarby nådde efter viss möda den eftertraktade fjärdeplatsen i sluttabellen inför slutspelet. Vilket innebär hemmaplan i en eventuell femte och avgörande match mot Vänersborg. Det blev en knapp seger i den första kvartsfinalen mot Vänersborg, 6-5 (efter straffar). Och man vände faktiskt ett 1-5 underläge.

– Det är ju inte minst viktigt ekonomiskt för klubben att få en eventuell femte match hemma. Speciellt betydelsefullt för oss med tanke på vår dåloga ekonomi, säge Magnus Brodén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.