Foto: Bildbyrån

Adlerteg vann VC-barr i Cottbus

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Adlerteg vann finalen i barr i världscuptävlingen i tyska Cottbus med poängen 14,675. Det var första gången en svensk vann i världscupen på sex år.

19-åriga Adlerteg – som kör en relativt ny serie – var även bäst i torsdagens kval, då hon för första gången fick över 15 poäng.

– Det känns jättebra! Jag är framförallt nöjd med att jag körde igenom min barrserie så bra igen och att sen få vinna min första världscupsmedalj och dessutom ett guld är jättekul, säger Adlerteg till Gymnastikförbundet.

Tävlingen var en bra värdemätare inför EM som går i april. Senast en svensk vann i världscupen var 2009. Då var det Ida Jonsson som vann i hopp.

”Otroligt glad för Jonnas skull”

– Jag är otroligt glad för Jonnas skull och att hon får uppleva detta. Jag vet vilket slit som ligger bakom hennes prestation och framgångar. Det är också en härlig värdemätare inför EM i april, säger Pia Josephson, sportchef på Gymnastikförbundet.

2013 tog Adlerteg EM-silver i barr och blev därmed Sveriges första medaljör på 50 år i ett stort gymnastikmästerskap.

Kristina Pravdina, Azerbajdjzan, blev tvåa på 13,800 och portugisiskan Ana Filipa Martins trea på 13,475.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.