Foto: Bildbyrån

Pressade barn till gråt – gymnastikklubb stängs av

Uppdaterad
Publicerad

En svensk gymnastikklubb använder för tuffa träningsmetoder. I en film som SVT Sport tagit del av visas hur barn i lågstadieåldern pressas till gråt på träning. Nu anmäler förbundet klubben för våld mot barn, säger generalsekreteraren Johan Fyrberg till SVT Sport.

– Det här är inte förenligt med de riktlinjer som förbundet har, säger generalsekreterare på gymnastikförbundet Johan Fyrberg till SVT Sport.

Det rör sig om en film som lagts ut på Facebook den 19 september, säger Fyrberg. I filmen som Expressen först tog del avvisas hur en grupp barn övar stretchövningar. Ett barn som inte själv kan gå ned i spagat får hjälp av en tränare som trycker isär på barnets ben, så att barnet börjar gråta.

Förbundet anmäler klubben

Förbundet valde samma dag att ge föreningen en skriftlig varning. Nu berättar Johan Fyrberg för SVT Sport att det svenska förbundet också gjort en anmälan för våld mot barn till ansvarig kommunledning.

I morse hade de ett möte med föreningen. Fyrberg ser mycket allvarligt på den träningsform klubben använder, och menar på att klubben kan uteslutas från förbundet.

Hur reagerade de då?

– De säger att de vill fortsätta verksamheten, säger Fyrberg.

Fyrberg berättar att svenska gymnastikförbundet låtit det internationella gymnastikförbundet titta på filmen, och de är inne på samma linje; att den typen av träningsmetoder kan vara fysiskt skadliga. Fyrberg menar vidare att filmen återspeglar träningsmetoder med yttre våld riktat mot barn.

Kommunen: Vi har stängt av föreningen

När SVT Sport når den ansvariga kommunen kan den bekräfta att en anmälan gjorts, och att de ska ta beslut nästa vecka om hur de ska gå vidare. De har tills vidare stängt av föreningen, och låter den inte träna på kommunen.

– Vi håller på att agera, säger ansvarig tjänsteman på kommunen.

”Det värsta jag har sett”

– Det här är det värsta jag har sett inom barn- och ungdomsgymnastiken i Sverige, säger en anonym källa till Expressen.

Personen är själv aktiv utövare och ledare. Den uppmärksammade filmen hade laddats upp på Facebook av föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.